19 januari 2015

Tibetaanse leerlingen en ouders te zoeken gerechtigheid na misbruik examenresultaten

Tibetaanse studenten en hun ouders zoeken hun recht na een geval van manipulatie eindexamen resultaten op een middelbare school ten koste van lokale studenten in een provincie in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Kanlho (Chinees: Gannan) in de provincie Gansu, aldus de Tibetaanse bronnen. 

In de afgelopen twee weken hebben honderden Tibetaanse studenten en hun ouders meegedaan met wakes bij overheidskantoren in Luchu (Chinees: Luqu) in Kanlho tegen de autoriteiten over de schijnbare verkoop van examenresultaten aan andere kandidaten. 
Studenten van de ‘Luchu Middle School’, een kostschool voor Tibetaanse studenten met een middelbare school afdeling, kregen er na hun eindexamen in december 2014 mee te maken dat hoge cijfers van de lokale Tibetaanse studenten door sommige ambtenaren blijkbaar werden verkocht en omgeruild voor de slechtere resultaten van andere studenten van buiten het gebied, aldus Tibetaanse bronnen, die in contact staan met het gebied. 
Volgens dezelfde bronnen is dit niet de eerste keer dat studenten in Luchu te maken hebben met onrecht door lokale ambtenaren in verband met hun onderwijs. Hoewel de autoriteiten Tibetaanse afgestudeerde studenten in Luchu een baangarantie gaven, worden de afgelopen twee jaar lokale afgestudeerden buitenspel wat betreft deze mogelijkheden op werk, die, afhankelijk van kwalificaties, kans geeft op een baan als lokale ambtenaar of leraar. 
Oudere Tibetanen die betrokken zijn bij het ??beschermen van de belangen van studenten hebben lokale ambtenaren gewaarschuwd, dat ze hun zaak op een hoger niveau aanhangig zullen maken, als hun grieven zijn niet goed worden afgehandeld door de gemeentelijke autoriteiten. 
Foto’s en video van de wakes, die op 28 december begonnen en waarop leerlingen en ouders te zien waren, die zich zowel binnen als buiten het lokale overheidskantoor verzamelden, zijn op de sociale media verspreid. Volgens informatie van Tibetaanse bronnen heeft een groep Tibetanen sinds eind december met tussenpozen een wake gehouden bij de overheidskantoren, terwijl andere individuen proberen dezelfde grieven bij de departementale hoofdstad, de stad Tsoe (Chinees: Hezuo), naar voren te brengen. 
Het transcript bij een video van de wake bij het overheidskantoor op 7 januari 2015 toonde een Tibetaan, die uitlegde dat de groep had besloten om daar te blijven totdat oudere leidinggevenden met hen te woord zouden staan. De bron vermeldde: “Er zijn veel ouderen en zieke mensen in de groep, die vastbesloten zijn om te helpen zorgen voor een betere toekomst voor hun kinderen, en ze deinzen niet terug, zelfs niet als ze hun leven verliezen.” 
Lokale Tibetanen maken zich zorgen over de veiligheid van de Tibetaanse studenten, die hun recht proberen te halen bij lokale ambtenaren, gezien de eerder gebruikte methodes om demonstraties in de Tibetaanse gebieden uiteen te drijven en de arrestaties die vaak daarop volgen. Volgens dezelfde bronnen kwam de loco-burgemeester van de gemeente na een paar dagen van de wake om met de leerlingen te spreken, drong er bij hen op aan om hun klachten niet op een hoger niveau aanhangig te maken en hij deelde mee dat de zaak ‘onderzocht’ zou worden. Volgens door ICT ontvangen rapporten geloven studenten niet dat er op adequaat gereageerd is, en hebben ze de gemeente leider niet kunnen ontmoeten. 
Een Tibetaanse uit Amdo, die nu in ballingschap is, zei: “Veel mensen in het gebied praten nu over de acties van de studenten tegen de corruptie en zeggen dat dit mogelijk kan leiden tot een aantal andere onderzoeken naar ambtelijke corruptie. Het is bekend dat corruptie onder ambtenaren wijdverbreid is, maar tot nu toe kregen de lokale mensen het gevoel, dat de ambtenaren niet reageerden op hun klachten hierover. Dus hopen ze dat ze de aandacht van de centrale Partij autoriteiten kunnen trekken over de kwestie van corruptie in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Kanlho. De mensen weten dat Xi Jinping prioriteit heeft gegeven aan de bestrijding van corruptie. 
“Deze week benadrukte de Chinese president Xi Jinping de rol van de overheden op provincie-niveau bij het waarborgen van gezag en het “beoefenen van zelfdiscipline” in de veel aandacht krijgende campagne tegen corruptie in China. In een toespraak op het eerste seminar op gemeente-niveau voor Partij leiders bij de Centrale Partij School van de CCP op maandag (12 januari), zei Xi, dat overheden op gemeente -niveau “meer verantwoordelijkheid op zich genomen hebben bij de uitvoering van de hervormingsmaatregelen, de bevordering van de rechtsstaat en de handhaving van strenge partij discipline. Daarom moeten Partij leiders zich hun autoriteit realiseren en zelf-discipline betrachten in hun werk.” (Xinhua, 12 januari 2015). 
Studenten en scholieren in het Tibetaanse gebied Amdo bevinden zich in de voorhoede bij de verdedigen van hun taal en onderwijs, ondanks de intensivering van de repressie en het gevaar op gevangenisstraf voor de demonstranten. 
Een verlag van Freedom House in Washington DC komt tot de conclusie dat in China de participatie van het maatschappelijk middenveld bij de verdediging van de rechten van mensen groeit, ondanks de onderdrukking. Het rapport concludeert dat de repressie door de Chinese Communistische Partij onder leiding van Xi Jinping is geïntensiveerd, maar tevens de partij gevangen houdt in een vicieuze cirkel, waarbij toenemende dwang leidt tot groeiend verzet, waarvoor weer intensievere intimidatieacties nodig zijn. Freedom House meldt dat ondanks de toegenomen repressie “angst voor het regime lijkt af te nemen” en “burgerparticipatie bij activiteiten bij verdediging van rechten neemt toe.” (Freedom House rapport, 13 januari 2015, ‘Het Politbureau in een netelige positie: In Confrontatie met de Grenzen van Communistische Partij onderdrukking’) 
Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer