8 June 2016

Tibetaanse ex-politieke gevangene geeft lezing over ernstige Chinese schendingen van mensenrechten in Tibet

Persaankondiging 12 juni 2016 – International Campaign for Tibet

AMSTERDAM-  De Tibetaanse monnik Golog Jigme geeft zondagmiddag 12 juni een lezing in de Rode Hoed in Amsterdam. Hij vertelt over zijn gevangenschap in Tibet, de  inperking van de vrijheid van religie en de gevolgen hiervan op Tibetanen in Tibet. Na de lezing wordt de documentaire ‘Leaving Fear Behind’ vertoond.

De lezing maakt deel uit van een door International Campaign for Tibet georganiseerde spreektour door Europese landen waarbij Golog Jigme de VN Mensenrechtenraad, de EU, parlementariërs, regeringen, media en het algemene publiek ontmoet.

Golog Jigme werd samen met filmmaker Dhondup Wangchen in maart 2008 gearresteerd na het maken van de documentaire ‘Leaving Fear Behind’ in Tibet. In de aanloop naar de Olympische Spelen in Beijing interviewden zij een groot aantal Tibetanen in Oost-Tibet over de erbarmelijke omstandigheden waarin zij leven onder de Chinese overheersing.

Golog Jigme: “Als menselijke wezens, hebben wij Tibetanen het recht om ons in vrijheid te kunnen uiten zonder angst te worden gearresteerd of gemarteld. We hebben het recht om ons vrijelijk te bewegen en te bidden en China dient ter verantwoording te worden geroepen, wanneer dit niet gebeurt, zoals in mijn geval en dat van vele anderen.”

Golog Jigme is tijdens zijn maandenlange detentie ernstig gemarteld. Hij werd daarna nog twee keer gevangen gezet en onder meer beschuldigd van het aanzetten tot zelfverbranding. Na zijn ontsnapping uit de gevangenis is hij 20 maanden ondergedoken voordat hij naar India vluchtte, drie jaar geleden. In 2015 heeft hij als politiek vluchteling in Zwitserland asiel gekregen en blijft zich inzetten voor het verbeteren van de mensenrechten in Tibet.

Golog Jigme is van 11 tot 13 juni 2016 in Nederland.


Hij geeft op 12 juni van 16.00 -18.00 een lezing in de Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam.


Golog Jigme – Biografie (Nederlands)
Golog Jigme – Biografie (Engels)
Golog Jigme – Verklaring UN – Geneva, Juni 2015

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer