26 August 2011

Tibetaan ter dood veroordeeld wegens 2008 protesten: vijf anderen veroordeeld omdat ze hem beschermden

28 mei 2010

Een Tibetaan uit Kham, Sonam Tsering, is ter dood veroordeeld met twee jaar uitstel. Hij werd prominent vertoond in officiële Chinese filmbeelden van de rellen op 14 maart 2008, zwaaiend met een mes in de hand. Vijf andere Tibetanen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen drie en zeven jaar omdat ze hem hielpen onder te duiken, volgens een rapport in de officiële krant de Lhasa Evening News van 25 mei. Hieronder volgt de volledige vertaling van het artikel vanuit het Chinees.

De vreedzame protesten van 14 maart 2008 werden voor enkele uren gewelddadig, totdat de Chinese autoriteiten hard neersloegen op de demonstranten. Sonam Tsering, een Tibetaan van 20, werd vastgelegd op video bovenop het dak van een politieauto terwijl hij wat de Lhasa Evening News een ‘gecontroleerd mes’ boven zijn hooft zwaaide en hij een groep relschoppers aanmoedigde die om hem heen stonden. Na 14 maart kwam Sonam Tsering te staan op de lijst van ‘meest gezochte’ Tibetanen, maar hij werd pas anderhalf jaar later gearresteerd, in oktober 2009.

Het nieuws van de veroordeling van vijf andere Tibetanen, waaronder mogelijk de broer en zus van Sonam Tsering, geeft aan dat enkele Tibetanen aanzienlijke risico’s hebben genomen om hem te verbergen na maart 2008. Informatie over zijn opsluiting op 14 oktober 2009 kwam een maand later terecht bij ICT. Het was duidelijk dat er ernstige zorgen waren om de veiligheid van Sonam. Sonam komt uit Dege in Kardze (Chinees: Ganzi) Tibetaans Autonome Provincie in de provincie Sichuan in het Tibetaanse gebied Kham, maar woonde in Lhasa.

Alle vijf de Tibetanen die samen met hem zijn gearresteerd, Zhaxi Quxhen [Tashi Choedon], Geyong [Kelyong], Zhenyong [Tayong], Zeweng Niumai [Tsewang Gyurmey] and Yixi Cuomu [Yeshe Tsomo], kwamen ook uit Kardze. Volgens een ICT bron, zijn twee beschuldigden veroordeeld omdat ze onderdak verleenden aan Sonam Tsering of zijn ontsnapping naar het buitenland probeerden te regelen.

Tsewang Gyurmey en Tashi Choedron zijn de broef en zus van Sonam Tsering.

Sonam Tsering is de zevende Tibetaan waarvan bekend is dat hij ter dood is veroordeeld naar aanleiding van de protesten in maart 2008, en de vijfde die een uitgestelde doodstraf krijgt. De twee die ter dood veroordeeld waren, Lobsang Gyaltsen en Loyak, werden in oktober 2009 geëxecuteerd wegens brandstichting. Lees hier het volledige artikel in het engels. De Lhasa Evening News bericht dat de ter dood veroordeling van Sonam Tsering werd uitgesteld omdat hij zijn “spijt” betuigde en een kans moet krijgen voor “rehabilitatie”.

In het Chinees jurische systeem worden uitgestelde ter dood veroordelingen doorgaans omgezet in levenslange gevangenisstraffen nadat de uitstelperiode van twee jaar is verstreken. Executies worden alleen uitgevoerd als de gevangene een uitzonderlijk serieuze misdrijf begaat in gevangenschap, zoals het aanvallen van een gevangenisbewaarder of het vermoorden van een mede gevangene.

De ter dood veroordeling van Sonam Tsering is uitgevoerd in het kader van een extreme repressie die vorig jaar begon, na een golf van voornamelijk vreedzame protesten die raasden over het Tibetaanse plateau vanaf 10 maart 2008. De Chinese autoriteiten hebben de ongeëvenaarde onrust op het Tibetaanse plateau geprobeerd voor te stellen als een enkele gewelddadige rel, alleen verwijzend naar de gebeurtenissen op 14 maart 2008. Officiële filmbeelden hiervan werden herhaaldelijk vertoond op de nationale televisie. De werkelijkheid is echter dat de protesten sinds maart 2008 overwegend vreedzaam zijn verlopen, terwijl de repressie van de staat en de verharde positie van de Chinese overheid ten opzichte van de Dalai Lama, de spanningen in Tibet verder hebben verdiept. ICT heeft hierover een rapport geschreven, genaamd ‘A Great Mountain Burned by Fire (in het Engels)

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer