10 March 2020

Tibet vredesmars door Amsterdam op 61e herdenking Tibetaanse volksopstand

Grote opkomst vandaag tijdens Tibet vredesmars in Amsterdam!

Vandaag tijdens de 61ste herdenking van de Tibetaanse volksopstand kleurden meer dan 150 Tibetanen en supporters met wapperende Tibetvlaggen in een vredesmars de straten van Amsterdam.

Het regenachtige weer weerhield hen er niet van om een krachtig signaal af te gegeven aan China om de bezetting van Tibet en de onderdrukking van Tibetanen onmiddellijk te stoppen.

Er kwamen verschillende sprekers aan het woord, en gebeden werden gedaan door Tibetaanse monniken en Tibetaanse verzetsliederen. Ook werd de officiële verklaring van de Tibetaanse regering in ballingschap voorgedragen ter gelegenheid van de 61ste herdenking van de Tibetaanse volksopstand. Op de Dam kwamen ook gastsprekers Alrek Ablikim, een 21 jarige Oeigoerse activist, en Nicole Sprokel, Senior Political Affairs Officer Amnesty International en Netherlands for Hong Kong aan het woord om steun te betuigen aan de Tibetaanse vrijheidsstrijd.

Tegelijkertijd hingen honderden Nederlanders de Tibetvlag uit in alle delen van het land uit solidariteit met de vreedzame strijd voor mensenrechten in Tibet.

10 maart is een historische dag wat wereldwijd wordt gemarkeerd door Tibetanen en sympathisanten. Tijdens de Tibetaanse volksopstand van 10 maart 1959, kwamen tienduizenden Tibetanen om nadat China de vreedzame demonstraties gewelddadig neersloeg. De Dalai Lama en honderdduizenden Tibetanen vluchtten vervolgens in ballingschap.

 

Fotocredits: Netty

meer foto’s

Honderden Tibetanen zitten vanwege hun geweldloze verzet onder erbarmelijke omstandigheden gevangen of zijn omgekomen.
Steun ICT’s werk voor mensenrechten in Tibet en voor de vrijlating van Tibetaanse politieke gevangenen.

Stuur een bericht voor vrijheid

Tags: Acties, China, Tibet
Share this
13 June 2024

US House neemt Tibet Resolve Act aan

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met een grote meerdheid het wetsvoorstel aangenomen dat de Chinese regering oproept om zonder ...

12 June 2024

De internationale dag van het kind

De internationale dag van het kind is een jaarlijkse dag gewijd aan kinderen, ter herdenking van de goedkeuring van het ...