31 January 2017

Tibet afgegrendeld en reizigers bevolen het land te verlaten tijdens gevoelige herdenkingsperiode

Gezamenlijke verklaring van de Internationale Federatie voor Mensenrechten (FIDH) en International Campaign for Tibet (ICT)


Touroperators hebben opnieuw de sluiting aangekondigd van de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) voor toeristen volgende maand. De afsluiting valt samen met de verjaardag van de Tibetaanse opstand van maart 1959 en de daaraan gerelateerde protesten in Tibet van maart 2008.

ICT Europe director Tsering Jampa stelt: “Deze afgrendeling, die plaatsvindt in een toch al zeer repressief politiek klimaat, wordt sinds 2008 elk jaar opgelegd, maar moet niet worden geaccepteerd onder het mom van ‘niets nieuws onder de zon’. Chinese toeristen kunnen met miljoenen tegelijk over de hele wereld reizen, maar buitenlanders worden weggehouden zodat ze niet met eigen ogen kunnen zien hoe Tibet er werkelijk aan toe is, alleen vanwege het harde en contra-productieve Chinese partij beleid op het plateau. Het buitenland moet China oproepen om zich te houden aan het principe van “wederkerigheid” en te stoppen met het beperken van buitenlandse en onafhankelijke toegang tot Tibet. Dit is niet te verantwoorden en moet worden veroordeeld.”

Touroperators hebben in het begin van januari op hun websites aangekondigd, dat de “jaarlijkse afsluiting” van Tibet voor buitenlanders dit jaar loopt vanaf 25 februari tot 1 april waarbij alle buitenlanders worden geïnstrueerd om vóór 24 februari te vertrekken.[1]

Op 10 maart 2017 wordt de 58ste herdenkingsdag van de Tibetaanse opstand herdacht, die in 1959 leidde tot de vlucht van de Dalai Lama in ballingschap. Ook is het negen jaar geleden dat in maart 2008 een ongekende golf van protesten heel Tibet overspoelde en daarbij het politieke landschap transformeerde. Sindsdien is de TAR is jaarlijks in maart afgesloten voor buitenlanders. Deze maatregelen vinden plaats naast de intensieve militarisering van het plateau en de sterke nadruk van de centrale autoriteiten op politieke controle over Tibet, daarbij wijzend op het belang van ‘behoud van stabiliteit’ in de gehele Volksrepubliek China. De grootschalige militaire oefeningen, nieuwe grens maatregelen, terrorismebestrijding oefeningen voor de troepen, en giftige aanvallen op de Dalai Lama zijn sinds 2008 geïntensiveerd.

De aankondiging van de afgrendeling van TAR volgt dit jaar op de ingrijpende inperkingen door China met betrekking tot het onderricht van de Dalai Lama in ballingschap. Begin 2017 verhinderden de Chinese autoriteiten dat duizenden Tibetaanse pelgrims een grote boeddhistische bijeenkomst met de Dalai Lama in Bodh Gaya, India konden bijwonen. De autoriteiten bevolen Tibetanen, die reeds in India waren, om het land te verlaten en terug te keren. Anderen verhinderden ze om China te verlaten, ook al waren veel van hen vele jaren bezig geweest om een paspoort te verkrijgen en legaal het land uit te kunnen reizen. Bij hun terugkeer naar China zijn van een aantal Tibetanen bij aankomst op de luchthavens de paspoorten vernietigd en zijn ze ondervraagd door de politie.

International Campaign for Tibet en FIDH dringen er bij de Chinese autoriteiten op aan om een einde te maken aan de afgrendeling en isolatie van de TAR, de fundamentele vrijheden van alle Tibetanen te waarborgen, en aan buitenlanders vrijelijk toegang te verlenen tot de TAR, zodat ze met hun eigen ogen de situatie in Tibet kunnen zien.

Voetnoten:
[1] https://www.tibettravelexpert.com/2017/01/tibet-travel-permits-news-2017-bl

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer