21 October 2015

Te midden van de luister en pracht van Xi staatsbezoek, verzet tegen ‘grote Britse knieval’


Xi Jinping kreeg vandaag in Groot-Brittannië de hoogste ceremoniële staatsontvangst onder publiekelijk verzet tegen de toegeeflijkheid van de Britse regering tegenover de leiding in Beijing.


Terwijl Xi in een koets met de koningin langs de Mall reed met aan de kant  juichende Chinese studenten, was de media-aandacht gericht op Tibet, Uyghur, Falun Gong en dissidente Chinese demonstranten. Er was ook teleurstelling in het Britse Parlement, nu het bezoek samen valt met banenverlies in de staalsector en goedkope Chinese invoer als een van de verantwoordelijke factoren wordt gezien.


Op de dag dat de Chinese partijsecretaris Xi zich tot het Parlement richtte, werd er ‘hoorbaar de adem ingehouden’ toen de Spreker van het Lagerhuis, John Bercow, zich in een debat over India mengde, net voor de aankomst van Xi. Op spitse wijze refereerde hij naar het verschil tussen China’s mensenrechten reputatie en die van India door te zeggen: “En natuurlijk is de Indiase premier de vertegenwoordiger van een grote democratie”.


Tsering Jampa, Executive Director van International Campaign for Tibet in Europe, zei vandaag: “The Mall in Londen vormde vandaag een uitgelezen propaganda podium voor een autoritaire partij staat. Diplomatie en goede manieren verplichten ons niet autocraten op deze manier te huldigen. Het is natuurlijk niet de eerste keer dat China in haar geschiedenis mercantiele belangen gebruikt om onderwerping aan haar agenda te af te dwingen. Maar Groot-Brittannië, zelfs in het midden van bezuinigingsmaatregelen, kan zoveel beter, dan mee te werken aan zijn eigen onderwerping. Het Verenigd Koninkrijk dient haar eigen belangen beter door een sterke relatie met China te bouwen – en diplomatiek gewicht tonen dat China kan beïnvloeden en aanmoedigen tot positieve entree op het wereldtoneel. Het zou een relatie moeten zijn, die rekening houdt met zowel strategische als commerciële belangen. Het Verenigd Koninkrijk beschermt haar belangen niet door afstand te nemen van mensenrechten en democratie.”


IMG_0278-xi-london


IMG_0284-xi-london


IMG_0240-xi-london


IMG_0265-xi-london


IMG_0313-xi-london


International Campaign for Tibet was een van een coalities van NGO’s in de UK, die gisteren (19 oktober) een ‘stateloze lunch’ in het parlement steunden op de vooravond van Xi Jinping’s lunch op Buckingham Palace vandaag. MP Fabian Hamilton (Lab, Leeds NE), die de lunch organiseerde, zei: “Het is in ons belang als land, dat David Cameron publiekelijk de mensenrechten in de sterkst mogelijke bewoordingen als zaak van prioriteit aan de orde stelt met Xi Jinping. Engagement en handelsbetrekkingen met China zijn belangrijk, maar niet ten koste van de vrijheid en democratie.”


Tashi Despa, een Tibetaan, die in Tibet undercover ging voor een Channel 4 documentaire, legde een aangrijpende getuigenis af, terwijl hij sprak voor een portret van Tenzin Delek Rinpoche, die in juli in de gevangenis in het 13

de

jaar van een levenslange gevangenisstraf overleed. Hij zei: “Voor zijn arrestatie in 2002, richtte Tenzin Delek scholen voor nomadische kinderen op, bouwde tehuizen voor ouderen, beschermde samen met lokale ambtenaren bossen en was bekend om zijn inspanningen om de Tibetaanse cultuur te behouden. Wanneer de Britse regering Xi Jinping deze week ontmoet, moet ze eisen dat er een einde komst aan sterfgevallen van Tibetanen in Chinese gevangenis, zoals het geval van Tenzin Delek Rinpoche, die een lichtend voorbeeld was van iemand, die leefde ten dienste van zijn gemeenschap en zo veel toewijding had voor het leven van anderen.”


ICT President Matteo Mecacci nam op 19 oktober deel aan een panel van deskundigen, tijdens een ronde tafelgesprek over het UK-China-beleid aan de Universiteit van Westminster in Londen, dat georganiseerd was door Dr. Dibyesh Anand, waaronder Isabel Hilton, Ellen Bork, Dr. Eva Pils en Corinna Francis -Barbara.


Xi Jinping zal morgen (21 oktober)  door de minister-president David Cameron in Downing Street worden ontvangen. Het bezoek heeft deze week de Britse media gedomineerd, waarbij kritiek op de “grote Britse kowtow” in de verhaallijnen overheerste. Zelfs degenen, die zakelijk betrokken zijn bij China uitten hun verontrusting: “Als je je gedraagt als een hijgende puppy, gaat het object van je aandacht denken, dat ze je aan de lijn hebben,” zei James McGregor, voorzitter van de Chinese activiteiten adviesgroep APCO Worldwide.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer