14 maart 2019Succesvolle acties 10 maart 2019
Afgelopen weekend hebben ICT en haar vele duizenden supporters hun solidariteit betuigd met het Tibetaanse volk en het wrede lot dat hen de afgelopen 60 jaar onder Chinese bezetting ten deel is gevallen.

Succesvolle herdenking Tibetaanse volksopstand precies 60 jaar na 10 maart 1959
Zondag 10 maart 2019 was het precies 60 jaar geleden dat het Tibetaanse volk moedig in opstand kwam tegen de Chinese onderdrukking. In de daarop volgende weken verpletterde het Chinese volksbevrijdingsleger op brute wijze de aspiraties van het Tibetaanse volk voor meer vrijheid en menselijke waarden. De opstand van 1959 was voor Tibetanen in Tibet een gruwelijke voorbode van de afgrijselijke jaren tijdens de Chinese Culturele Revolutie, die enkele jaren later in alle hevigheid losbarstte en tien jaar zou duren.
Net als ieder jaar vormt 10 maart voor International Campaign for Tibet (ICT) een belangrijk moment om stil te staan bij de huiveringwekkende gebeurtenissen van 1959. Dit jaar stonden drie acties op stapel op aandacht te vragen voor de nu nog steeds in Tibet onverminderd voortdurende onderdrukking door China:
Bekijk ook de foto-impressie van onze acties hier onder aan de pagina.
10 maart Europese Solidariteitsmars Brussel
In het hartje van Brussel liepen vierduizend uit heel Europa bijeengekomen Tibetanen en supporters mee in een solidariteitsmars om de door China bloedig onderdrukte volksopstand op 10 maart 1959 in Lhasa en de vlucht van de Dalai Lama te markeren, vandaag precies 60 jaar geleden.
Tijdens de mars door de straten van Brussel trotseerden de deelnemers, waaronder 300 uit Nederland, de harde wind en hevige regen om bij de EU aandacht te vragen voor de nog steeds onverminderd voortdurende onderdrukking en mensenrechtenschendingen in Tibet.
Tijdens het hoofdprogramma op de Kunstberg riepen de Tibetaanse Minister van Binnenlandse Zaken, parlementariërs uit Zwitserland, België, Frankrijk, Groot Brittannië, als ook verschillende mensenrechtenorganisaties, de EU op om een coherent Tibet beleid te voeren in de betrekkingen met China.
Voormalig Tibetaanse politieke gevangene Dhondup Wangchen, die jaren vastzat om zijn film Leaving Fear Behind, was voor het eerst in Europa sinds zijn vrijlating in 2014. Hij spoorde de aanwezigen aan om alles in het werk te stellen om te weten te komen wie in Tibet gevangen zitten en wat hun situatie is. Hij benadrukte dat het een kritiek moment is omdat China probeert Tibetanen in Chinezen te veranderen. Hij benadrukte ook het belang van internationale steun, die zonder meer heeft bijgedragen aan zijn vrijlating en die van talloze andere politieke gevangenen.
Ook brachten de zingende nonnen, die jarenlang gevangen zaten in de beruchte Draphi gevangenis in Lhasa, een emotioneel lied ten gehore, dat ze zongen tijdens hun gevangenschap.
Het succesvolle evenement werd georganiseerd door International Campaign for Tibet en de Tibetaanse gemeenschappen in Europa.
10 maart Tibetvlaggen actie
Op 10 maart lieten meer dan 200 Nederlanders de Tibetaanse vlag wapperen uit solidariteit met de vrijheidsstrijd van het Tibetaanse volk. De ingezonden fotos hiervan kunt u zien op:
https://savetibet.nl/vlaggen10maart2019/
Voor Tibetanen is hun nationale vlag het symbool van hun vreedzame strijd voor vrijheid en mensenrechten en hun moedige verzet tegen de Chinese onderdrukking.
10 maart- Klimaatmars
Tijdens de Klimaatmars in Amsterdam, die toevallig samenviel met de Europese 10 maart solidariteitsmars voor Tibet in Brussel, trok ICT veel aandacht en sympathie voor de alarmerende staat van het klimaat in Tibet.
Als een van de 50 deelnemende organisaties en de 40.000 demonstranten, liep ICT samen met Tibetanen en supporters mee door de straten van Amsterdam om het publiek over het desastreuze Chinese milieubeleid in Tibet te informeren.
Mensen reageerden verbaasd over het feit dat het Tibetaanse plateau, ook wel de Derde Pool genoemd, sneller opwarmt dan welk ander ecosysteem op aarde ook, met letterlijk desastreuze gevolgen voor niet alleen Tibetanen, maar miljarden mensen in Azië.
Tibetaanse milieuactivisten in Tibet die protesteren tegen dit beleid, worden gemarteld en krijgen lange gevangenisstraffen van de Chinese autoriteiten.
Foto-impressie
Bekijk onderstaande foto-impressie van onze drie acties.