14 January 2020

Schoolkinderen in Lhasa verboden in vakantie deel te nemen aan religieuze activiteiten

Tibetaanse studenten bevolen om tijdens de winterstop niet deel te nemen aan religieuze activiteiten

Toen scholen in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa deze week aan hun wintervakanties begonnen, ontvingen ouders orders dat hun studenten tijdens de pauze geen religieuze activiteiten mochten doen. In een richtlijn van 31 december 2019 en verzonden door Lhasa Chengguan Haicheng Elementary School, wordt aan ouders verteld dat dat studenten tijdens de wintervakantie niet kunnen deelnemen aan religieuze activiteiten, en dat de ouders de hun kinderen niet naar ‘verre oorden’ mogen meenemen. De order zegt dat ouders verantwoordelijk zijn voor de gevolgen die hieruit voortvloeien.

De aankondiging had zeven punten:
1. Alle aspecten van de prestaties van uw kind dit semester zijn genoteerd in het “kwaliteitsrapport” dat aan u is verstrekt. Raadpleeg het alsjeblieft en vul, nadat je het volledig hebt geëvalueerd, het “commentaar van de ouders” in.
2. Maak in overeenstemming met de feitelijke situatie in de klas passende regelingen voor huiswerk bij elk onderwerp. Het is te hopen dat ouders het verzoek van de leerkrachten aan de leerlingen volgen om de opdrachten naar behoren uit te voeren.
3. Regel dagelijkse schema’s en laat kinderen regelmatig kinderprogramma’s, educatieve programma’s, ‘Mens en natuur’ en nieuwsshows over nationale aangelegenheden bekijken. Cultiveer hun interesses en versterk hun bewustzijn om ouders en ouderen in huis te helpen.
4. Begeleid studenten om deel te nemen aan activiteiten voor levenservaring, en volgens de verschillende vereisten , essays te voltooien.
5. Ouders moeten zich houden aan de vier verboden (het is verboden om naar de rivier te gaan om op het ijs te schaatsen, het is verboden om internetcafés en andere uitgaansgelegenheden te betreden, het is verboden om gevaarlijke items zoals messen mee te nemen, en het is verboden om alleen uit te gaan), en moeten het gedrag hun kinderen in dit gedrag onderwijzen en dit monitoren, om een veilige leven voor hun kinderen te garanderen.
6. Ouders moeten het “schoolwerkplan voor de preventie en bestrijding van infectieziekten” strikt handhaven en goed omgaan met ziektepreventie.
7. Het is studenten niet toegestaan om deel te nemen aan enige vorm van religieuze activiteit tijdens de vakantie, en in principe is langeafstandsreizen met studenten niet toegestaan. Bij een ongeval zijn alle gevolgen de verantwoordelijkheid van de ouders.
Tijdens de vorige zomer- en wintervakanties in 2018 en 2019 werden ook verboden op deelname van kinderen aan religieuze activiteiten in Tibet aangekondigd. Bovendien meldde Radio Free Asia dat de Chinese autoriteiten in de stad Chamdo (Chinees: Changdu) in Tibet de Tibetaanse studenten en hun ouders in mei 2018 bevolen om religieuze bijeenkomsten en festivals te mijden tijdens de boeddhistische heilige maand Saga Dawa (de vierde maand van de Tibetaanse kalender waarop de Boeddha’s conceptie, verlichting en dood wordt herdacht en gevierd), hen bedreigend met niet-gespecificeerde straf als ze betrapt werden op het negeren van het verbod.

De Internationale Campaign for Tibet stelt dat de Chinese autoriteiten door het verbieden van religieuze activiteiten door de Chinese autoriteiten inbreuk maken op basisprincipes van vrijheid van godsdienst, zoals vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens – die China heeft goedgekeurd – en het Verdrag inzake de rechten van de Kind, dat China in 1992 heeft geratificeerd. Een staat kan kinderen eenvoudigweg niet verbieden deel te nemen aan religieuze activiteiten.

De wintervakantie begon op 31 december 2019. De aankondiging van de Lhasa Chengguan Haicheng Elementary School zei dat het schooljaar op 3 maart 2020 opnieuw begint.

Share this
21 June 2024

Wereldmuziekdag en Gesmoorde Tibetaanse Melodieën

Op 21 juni vieren we World Music Day, ook bekend als Wereldmuziekdag. Het is een dag waarop muziek in al zijn ...

20 June 2024

Amerikaanse Delegatie bezoekt zijne heiligheid de Dalai Lama

Dharamshala - Een delegatie uit de Verenigde Staten heeft gisteren de Centrale Tibetaanse Administratie (CTA) bezocht en ontmoetingen gehad met ...