18 May 2020

Wereldwijde Oproepen voor Vrijlating Panchen Lama

Afgelopen zondag 17 mei was het precies 25 jaar geleden dat de 11de Panchen Lama, Gedhun Choekyi Nyima, door Chinese autoriteiten werd ontvoerd uit Tibet. Hij was op dat moment slechts zes jaar oud. Sindsdien is er niets meer van hem of zijn familie vernomen. Hoewel de Chinese overheid claimt dat het goed met hem gaat, hebben we geen enkel bewijs dat dit waar is.

Naar aanleiding van dit trieste 25-jarige ‘jubileum’ heeft een groot aantal parlementariërs, organisaties en burgers zich de afgelopen dagen uitgesproken over de ontvoering van de Panchen Lama. Vanuit alle hoeken van de wereld kwamen steunbetuigingen en oproepen aan de Chinese regering om hem na 25 lange jaren gevangenschap eindelijk zijn vrijheid terug te geven.

 

Petitie voor de Verenigde Naties

Via social media hebben velen hun steun betuigd. Daarnaast hebben maar liefst 15.000 personen onze petitie voor de vrijlating van de Panchen Lama ondertekend. De petitie zal binnenkort worden aangeboden aan de Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties. Wij zijn erg blij met de hoge respons voor deze petitie.

U kunt de petitie voorlopig nog steeds ondertekenen. Klik hier om naar de petitie te gaan.

 

Grote Politieke steun

Wereldwijd hebben tientallen parlementariërs een oproep gedaan om de Panchen Lama vrij te laten. Hier volgt een overzicht van alle Europese steun, inclusief de links naar hun statements:

 

In een reactie op de oproep van Samuel Cogolati sprak de Belgische Minister van Buitenlandse Zaken zijn steun uit aan de Panchen Lama, en benadrukte hij dat het aanwijzen van religieuze leiders aan de Tibetanen zelf is. Naast de Europese parlementsleden spraken ook de ‘Core Group for the Tibetan Cause’ in India en de president en leden van de Tibetaanse gemeenschap in Taiwan hun steun uit.

Tsjechische Senatoren
Tsjechische parlementsleden ondertekenen hun statement voor de vrijlating van de Panchen Lama

 

Eén van de meest krachtige oproepen tot vrijlating van de Panchen Lama is afkomstig uit de Verenigde Staten. Ambassador at Large for International Religious Freedom, Sam Brownback, kondigde aan dat de Amerikaanse overheid China onder druk zal blijven zetten. Daarbij eisen zij niet alleen dat de Panchen Lama wordt vrijgelaten, maar ook dat China moet laten weten waar de Panchen Lama nu is. Daarnaast sprak Brownback zich uit over de opvolging van de Dalai Lama: hij benadrukte dat China net zo weinig recht heeft op het aanwijzen van de nieuwe Dalai Lama als het recht op het aanwijzen van de nieuwe Paus. Behalve Brownback hebben ook Nancy Pelosi, woordvoerder voor het House of Representatives en congreslid James McGovern hun steun voor de Panchen Lama uitgesproken.

Tenslotte hebben 159 organisaties een petitie ondertekend die is aangeboden aan de Verenigde Naties, waarin zij China oproepen om de Panchen Lama, evenals zijn familieleden, onmiddellijk vrij te laten. De organisaties die de gezamenlijke petitie ondertekend hebben zijn afkomstig uit 17 verschillende landen: Oostenrijk, Brazilië, Bulgarije, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Tsjechië, Italië, Mexico, Zuid-Afrika, Zwitserland, Taiwan, Uruguay, de Verenigde Staten, Latijns Amerika, en Frankrijk. Behalve de ICT hebben vele organisaties ook nog een individuele oproep gedaan, zoals Human Rights Watch, Amnesty International, de Society for Threatened People, Citizens Power Initiatives for China, de Unrepresented People’s Organization en Forum 2000.

 

Heel hartelijk bedankt voor jullie steun aan de Panchen Lama!

Share this
18 April 2024

Panchen Lama Protest in Den Haag op 25 april

Op 25 april 1995 vierde Gedhun Choekyi Nyima zijn zesde verjaardag. Nauwelijks een maand later werd hij 's werelds jongste politieke gevangene. ...

17 April 2024

Nederlandse Tibetanen en supporters uiten teleurstelling over Rutte's bezoek aan China

Afgelopen week heeft een coalitie van Nederlandse Tibetanen en hun supporters hun teleurstelling geuit over het recente bezoek van demissionair ...