27 januari 2020

Stemming over Tibetan Policy and Support Act in de House of Representatives in de VS deze week

Mogelijk wordt deze week in het Huis van Afgevaardigden van de VS over de Tibetan Policy and Support Act gestemd.

Rep. James McGovern (D-Mass.) liet tijdens een persconferentie op Capitol Hill weten dat er snel over het wetsvoorstel gestemd zal worden. “Marco Rubio heeft het identieke wetsvoorstel in de Senaat ingediend, en ik verwacht dat het ook zal slagen in de Senaat.” McGovern – die in september de Tibetaanse Policy and Support Act (TPSA) in het Parlement introduceerde – sprak bij de release van het jaarverslag 2019 van de Congressional-Executive Commission over China, waarvan hij voorzitter is. Sen. Rubio (R-Fla.), Die de TPSA in de Senaat heeft geïntroduceerd, is de covoorzitter.

Gevolgen voor China
De Tibet Policy and Support Act versterkt de Amerikaanse steun voor . Een van de belangrijkste onderdelen van het wetsvoorstel is het officiële beleid dat de Dalai Lama en de Tibetaanse boeddhistische gemeenschap beslissen over zijn uiteindelijke opvolging of reïncarnatie. Als Chinese functionarissen in de toekomst proberen hun eigen Dalai Lama te benoemen – zoals de Chinese regering herhaaldelijk heeft gezegd- dan zullen ze worden geconfronteerd met sancties op grond van de TPSA.

Tijdens de persconferentie noemde McGovern de plannen van China ‘belachelijk’. “Het idee dat een regering een religieuze leider kan benoemen en dat dat überhaupt enige geloofwaardigheid zou hebben, is belachelijk,” zei hij. “Als mensen die in religieuze vrijheid geloven vinden we dit allemaal erg aanstootgevend.” “Maar hier is de deal,” voegde McGovern toe. “Wat er nu verandert, is dat China moet weten dat dit gevolgen zal hebben, meer dan alleen een persbericht waarin staat dat we hier bezwaar tegen hebben. Mensen zullen worden gesanctioneerd, en er zullen ook andere gevolgen zijn.”

https://youtu.be/iNQCuJdI0j8

Tibetaanse beleids- en ondersteuningswet (TPSA)

McGovern merkte op dat de TPSA veel punten bevat die van belang zijn voor de bevolking van Tibet, een historisch onafhankelijk land dat China al meer dan 60 jaar op brute wijze bezet houdt.

De TPSA:
• Verbiedt China om een ​​nieuw consulaat in de VS te openen totdat een Amerikaans consulaat is toegestaan ​​in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa
• Stelt maatregelen voor op gebied van waterveiligheid en klimaatverandering in Tibet
• Update de historische Tibetaanse beleidswet van 2002
• Autoriseert doorlopende financiering voor humanitaire projecten voor Tibetanen in Tibet en in ballingschap
• Prijst de overgang van Tibetanen naar democratie in ballingschap, die de Dalai Lama heeft geholpen

Share this
21 september 2023

DALAI LAMA EERT ICT EUROPE OPRICHTER JAN ANDERSSON

Lees meer
24 augustus 2023

Amerikaanse visumbeperkingen voor Tibetaanse kostscholen

Lees meer