30 November 2012

Solidariteit wake voor Tibet op de Dag van de Mensenrechten

Op 10 december, de Internationale Dag voor de Mensenrechten van de VN, wordt een speciale wake gehouden in solidariteit met het Tibetaanse volk op de Dam in Amsterdam van 16.00-18.00 uur.

Tibetanen en supporters houden een gebedsdienst en steken honderden kaarsen aan ter herdenking van de Tibetanen, die hun leven hebben geofferd voor vrijheid in Tibet.
Op een groot scherm op de Dam zal een film worden vertoond over de kritieke
mensenrechten situatie in Tibet. Tevens worden er handtekeningen verzameld met als doel de Chinese leiders op te roepen om de vicieuze cirkel van geweld en repressie in Tibet met onmiddellijke ingang te beëindigen.

Sinds de bezetting in 1950 houdt China Tibet en haar bevolking in een ijzeren greep. De aspiraties en legitieme wensen van het Tibetaanse volk passen niet binnen de Chinese totalitaire ideologie. Zonder enige scrupules zet China al haar ter beschikking staande machtsmiddelen in tegen een machteloze bevolking en met bruut geweld vervolgt de Chinese regering dan ook alles wat met de Tibetaanse cultuur en identiteit te maken heeft.

Ondanks het hardhandig neerslaan van vreedzame protesten, massale arrestaties en martelingen blijven Tibetanen in Tibet hun leven riskeren voor meer vrijheid.
In een wanhopige poging om aandacht te vragen voor het aanhoudende onrecht en de uitzichtloze situatie waarin ze verkeren, grijpen steeds meer Tibetanen naar het afgrijselijke middel van zelfverbranding. In november 2012 alleen al hebben meer dan 28 Tibetanen hun leven op deze wijze opgeofferd. Sinds februari 2009 hebben ten minste 92 Tibetanen in Tibet zichzelf in brand gestoken, waarbij meer dan 75 zijn overleden.

Hoeveel mensen moeten nog op deze ijzingwekkende manier om aandacht vragen voor aan hun gebeden en legitieme verlangens verhoord worden. Hoelang nog voor de internationale gemeenschap daadwerkelijk in actie komt?

Wij laten het Tibetaanse volk niet in de steek en namens de Tibetaanse gemeenschap, International Campaign for Tibet en de Tibet Support Groep doen we een dringende oproep aan iedereen die vrijheid en mensenrechten een warm hart toedragen, om het Tibetaanse volk een stem te geven en deel te nemen aan deze wake op de dag van de mensenrechten.

Meer informatie via: E: [email protected] / T: 020-3308265

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer