4 June 2021

Solidariteit op de 32ste herdenking van het Tiananmen-plein bloedbad

Hieronder volgt een verklaring van de International Campaign for Tibet.

Tweeëndertig jaar geleden, op 4 juni, vermoordde de Chinese regering duizenden van haar eigen mensen op het Plein van de Hemelse Vrede.

Vandaag, jaren later blijft International Campaign for Tibet geïnspireerd door de vele (jonge) Chinezen die die dag de straten vulden om democratie en vrijheid te eisen. Op deze herdenkingsdag betuigen wij onze solidariteit met alle Chinezen die, ondanks het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede, nooit hebben opgegeven te streven naar vrijheid voor het Chinese volk.

Wij gedenken ook de Tibetanen die datzelfde jaar dapper protesteerden totdat China op 8 maart 1989 de staat van beleg instelde in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. Sinds deze invasie van Tibet heeft de Chinese regering systematisch gewerkt aan het uitroeien van de unieke religie, taal en levenswijze van de Tibetanen, en vandaag de dag is het voortbestaan van de Tibetaanse cultuur in gevaar.

Wij zijn ernstig bezorgd over de pogingen van de Chinese autoriteiten om de herinnering aan de gebeurtenissen op het Plein van de Hemelse Vrede systematisch te onderdrukken en de geschiedenis in hun voordeel te herschrijven, zoals zij ook voortdurend van plan zijn de geschiedenis van Tibet te verdraaien.

Wij denken ook aan de Oeigoeren en andere moslimgroepen die geconfronteerd worden met genocide en massale internering in kampen door toedoen van Chen Quanguo, de Chinese communistische partijfunctionaris die eerder partijsecretaris was in de Tibetaanse Autonome Regio. In de gehele Volksrepubliek China plegen de Chinese leiders vervolging van gelovigen op een historisch niveau.

Daarnaast betuigen wij onze steun aan de Hongkongers die, net als hun voorgangers op het Plein van de Hemelse Vrede, hun leven in de waagschaal hebben gesteld voor vrijheid. Hoewel de Chinese Communistische Partij beweert dat democratie niet in de Chinese cultuur past, laat het volk van Hongkong, evenals dat van Taiwan, zien hoezeer het Chinese volk de wereldwijde democratie kan verheffen buiten de greep van de CCP.

Wij zijn ook solidair met de Mongolen die protesteren tegen een nieuw tweetalig onderwijsbeleid van China in hun thuisland, dat de Mongoolse taal in gevaar brengt, net zoals de Tibetaanse taal met een soortgelijke bedreiging wordt geconfronteerd.

Ten slotte betuigen wij onze solidariteit met mensen overal ter wereld, van India tot Afrika en van Europa tot de Verenigde Staten, die hun rechten beknot zien omdat China overal zijn repressie doorvoert. Of het nu gaat om Aziatische landen die zien hoe China de controle over hun land overneemt, of om Amerikaanse werknemers die hun baan verliezen omdat ze Tibet steunen, het autoritaire optreden van China is een bedreiging voor de vrijheid overal ter wereld.

Gelukkig nemen landen over de hele wereld in toenemende mate stelling tegen de Chinese Communistische Partij, waaronder het Europees Parlement dat onlangs de uitgebreide investeringsovereenkomst tussen de EU en China heeft bevroren en de Verenigde Staten die de Tibetan Policy and Support Act hebben aangenomen, die onder andere de Amerikaanse steun voor de Tibetaanse democratie in ballingschap vergroot.

De moedige demonstranten op het Plein van de Hemelse Vrede hebben alles op het spel gezet voor het recht om in vrijheid en waardigheid te leven. Ter ere van hen moeten wij ons blijven inzetten voor vrijheid voor het Chinese volk – en vrijheid beschermen tegen de Chinese regering.

Share this
21 June 2024

Wereldmuziekdag en Gesmoorde Tibetaanse Melodieën

Op 21 juni vieren we World Music Day, ook bekend als Wereldmuziekdag. Het is een dag waarop muziek in al zijn ...

20 June 2024

Amerikaanse Delegatie bezoekt zijne heiligheid de Dalai Lama

Dharamshala - Een delegatie uit de Verenigde Staten heeft gisteren de Centrale Tibetaanse Administratie (CTA) bezocht en ontmoetingen gehad met ...