Tibetaanse dam protesters in Derge
De Chinese autoriteiten hebben volgens bronnen massaal Tibetanen gearresteerd in Derge, Oost-Tibet te midden van grote protesten tegen een grootschalig damproject. Het Dege-damproject vereist de ontruiming van twee dorpen en de vernietiging van verschillende Boeddhistische kloosters.
Volgens Radio Free Asia hebben de autoriteiten op donderdag 22 februari ruim 100 Tibetaanse monniken en andere Tibetanen gearresteerd. Hun huidige status is onbekend.
RFA zei dat Tibetanen in de gemeente Wonpotod (Tibetaans: དབོན་པོ་སྟོད, Chinees: Wangbuding), Derge (Chinees: Dege) district in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Kardze (Chinees:Ganzi) in Sichuan sinds 14 februari protesteren tegen de geplande bouw van de 2.240 megawatt Kamtok (Chinees: Gangtuo) waterkrachtcentrale aan de Drichu (Chinees: Jinsha) rivier, gelegen aan de bovenloop van de Yangtze.
Massale protesten zijn zeldzaam in Tibet vanwege de extreme straffen van de bezettende Chinese regering voor andersdenkenden.
Lokale Tibetanen zijn echter naar verluidt radeloos dat de voorgestelde dam zes kloosters in het gebied zou vernietigen, waaronder één met eeuwenoude muurschilderingen.
De bekende Tibetaanse schrijver Tsering Woeser, woonachtig in Beijing, schreef op Facebook:
Volgens rapporten zal Kamtok (Tibetaans: སྐམ་ཐོག་, Chinees: Gangtuo) waterkrachtcentrale, de “leidende” cascadewaterkrachtcentrale gebouwd op de bovenloop van de Drichu (འབྲི་ཆུ་, Jinsha Jiang) rivier, volledig onder water komen te staan. Dit leidt tot de verwoesting van minstens zes kloosters en ontruiming van twee dorpen in Derge (Chinees: Dege) County, Kham. Onder hen Wontoe (དབོན་སྟོད་, Chinees: Wangdui) en Yena (ཡེ་ན་, Chinees: Yinnan) Kloosters behoren tot de Sakya-sekte van het Tibetaans boeddhisme, en ze hebben een lange geschiedenis en hebben de ‘Culturele Revolutie’ overleefd. Oude architectuurstijlen en muurschilderingen daarvan hebben kostbare historische en artistieke waarden en hebben de afgelopen jaren de aandacht getrokken van onderzoekers uit alle lagen van de bevolking. Een groep muurschilderingen uit de 14e tot 15e eeuw wordt beschouwd als “een van de belangrijkste Tibetaans-boeddhistische muurschilderingen tot nu toe lokaal ontdekt, en hebben een hoge referentiewaarde voor de studie van de Tibetaanse schilderkunst.” Maar nu, als gevolg van de bouw van een waterkrachtcentrale, worden kloosters en dorpen geconfronteerd met het lot om onder water te komen. Onderzoekers wezen ook op de kritieke situatie: “De waterkrachtcentrale zal grotere problemen veroorzaken bij het daaropvolgende behoud en onderzoek van de muurschilderingen in het Wontoe-klooster. Het onderzoek en de bescherming van deze muurschilderingen in het klooster is urgent.”
Woeser schreef in het Chinees. Bovenstaande tekst is een vertaling.
De International Campaign for Tibet zei eerder dat het diep bezorgd was over de schijnbare minachting van de Chinese autoriteiten voor de rechten van lokale Tibetanen en de dreiging voor om hen te verhuizen. ICT roept Chinese functionarissen op om de vrijheden van vreedzame demonstranten te respecteren en zich te onthouden van het gebruik van geweld of willekeurige detentie tegen hen.
ICT dringt er ook bij de internationale gemeenschap op aan druk uit te oefenen op de Chinese regering om de internationale mensenrechtennormen te respecteren.
De Chinese regering moet alle Tibetanen vrijlaten die ze tot nu toe heeft gearresteerd tijdens de protesten tegen dit verwoestende damproject.