29 May 2012

Protest door zelfverbranding breidt zich uit naar de Tibetaanse hoofdstad

Twee jonge Tibetaanse mannen staken zichzelf gisteren (27 mei) in brand buiten een van de heiligste heiligdommen van Tibet, de Jokhang tempel. Dit is de eerste zelfverbranding in Lhasa, de historische hoofdstad van Tibet. De Chinese staatsmedia meldden dat een van de Tibetanen omkwam, terwijl een andere nog in leven is.1) De Tibetaanse nieuwsdienst van Voice of America meldde dat de twee Tibetanen, die samen zichzelf verbrand hebben, in een restaurant in Lhasa werkten. Ze werden genoemd door het Chinese persbureau Xinhua als Dargye, uit Ngaba (Chinees: Aba) in Sichuan (waar het grootste deel van de zelf-verbrandingen hebben plaatsgevonden) en Tobgye Tseten, uit Labrang (Chinees: Xiahe) in Gansu, het Tibetaanse gebied van Amdo.

De zelfverbrandingen vond plaats tijdens Saga Dawa, een belangrijke religieuze periode voor Tibetaanse boeddhisten, waarin de geboorte, verlichting en dood van de Boeddha herdacht wordt. De zelfverbrandingen zijn de eerste in Lhasa, waar Chinese ordehandhaving zeer streng is sinds maart 2008, toen protesten over heel Tibet plaatsvonden en de hoofdstad van Tibet op haar grondvesten deden schudden. De officiële media berichtten vandaag, dat het Public Security Bureau van Lhasa een speciale eenheid in het leven heeft geroepen om de zaak te onderzoeken.

De verhoogde militaire aanwezigheid in Lhasa, waaronder een zichtbare miliaire aanwezigheid op straat, is sinds 2008 gepaard gegaan met een intensieve ‘politieke heropvoeding campagne’ dat zich ten doel stelt om de loyaliteit aan de Dalai Lama aan te vallen en de trouw aan de Chinese Communistische Partij af te dwingen. De officiële krant ‘Tibet Daily’ waarschuwde Tibetanen op 24 mei, dat herdenking van Saga Dawa deze week zou worden beschouwd als een “ernstige schending” van “politieke discipline en stabiliteit.” 2)

Als voorbeeld van de interventie van de Chinese staat in het dagelijkse religieuze leven, worden ambtenaren van de Chinese overheid of de Communistische Partij sinds 4 januari van dit jaar permanent in kloosters gestationeerd. In sommige gevallen hebben deze ambtenaren de senior rang en salaris van een adjunct-directeur van een departement van de regering op provinciaal niveau. Dit nieuwe beleid, aangekondigd door de secretaris van Communistische Partij van de Tibetaanse Autonome Regio, Chen Quangguo, werd door de officiële media omschreven als “cruciaal voor het nemen van het initiatief in de strijd tegen separatisme”, waarbij het doel is om “ervoor te zorgen dat monniken en nonnen niet deelnemen aan activiteiten die het moederland opsplitsen en de sociale orde verstoren.” 3)

Met dezelfde doelstelling, maar dan gericht op gewone mensen, maakten de officiële media vervolgens bekend, dat meer dan 20.000 kaderleden en 5.000 teams door de Chinese overheid waren geselecteerd om permanent te verblijven in verschillende buurtschappen van de Tibetaanse Autonome Regio, terwijl andere kaderleden van de Communistische Partij worden uitgezonden naar afgelegen landelijke gebieden (Tibet Daily, 11 maart 2012).

Een verdere aanwijzing dat de Chinese regering in Lhasa en de Tibetaanse Autonome Regio een systematische campagne voert, zijn de honderden Tibetanen uit Lhasa, die in januari 2012 zijn vastgezet bij hun terugkeer van een belangrijke religieus onderricht van de Dalai Lama in India en zijn onderworpen aan een ‘heropvoeding’. Deze detenties, op deze schaal niet eerder vertoond na een Dalai Lama onderricht in India, zijn mogelijk de aanleiding geweest voor de Chinese bezorgdheid voor een verspreiding in onrust als gevolg van de reeks zelfverbrandingen en protesten in Oost-Tibet.

“De dagelijkse omstandigheden van onderdrukking die Tibetanen ondergaan zullen moeten veranderen, als wij kunnen hopen op een einde aan de protesten in Tibet. Om deze reden hernieuwen we onze oproep aan de Chinese regering om terug te treden van haar destructieve pad, om de universele rechten en waardigheid van het Tibetaanse volk te respecteren, en om de Dalai Lama of zijn vertegenwoordigers te betrekken in een dialoog over echte autonomie voor Tibetanen binnen de Volksrepubliek China. Wij betreuren het verlies van alle Tibetanen, die ervoor gekozen hebben om door zelf-verbranding te protesteren tegen de ondraaglijke omstandigheden van het Chinese wanbeleid, en we bidden voor hun families en een toekomst Tibet waar vrede en gerechtigheid zegevieren”, aldus Tsering Jampa, voorzitter van International Campaign for Tibet – Europe.

Links

1) http://www.chinadaily.com.cn/china/2012-05/28/content_15403109.htm

2) Tibet Daily, 24 mei, Official Chinese Notification Bans Tibetan Participation in Religious Activities (vertaling door Tibetaanse Centrum voor Mensenrechten en Democratie)

3) China: Tibetan Monasteries Placed Under Direct Rule, Human Rights Watch rapport

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer