9 May 2023

Prijswinnaar Tibetaanse filmmaker Pema Tseden overlijdt op 53-jarige leeftijd

International Campaign for Tibet Europe is bedroefd over het plotselinge overlijden van de bekende Tibetaanse filmmaker en schrijver Pema Tseden. Tseden zou op 53-jarige leeftijd zijn overleden aan een hartstilstand terwijl hij in Lhasa werkte aan een nieuwe film volgens Radio Free Asia

Pema Tseden stond bekend om zijn gevoelige beschrijving van identiteit, geschiedenis en cultuur vanuit een Tibetaans perspectief. Hij inspireerde een hele generatie opkomende Tibetaanse filmmakers en staat bekend als pionier van de Tibetaanse New Wave. Tseden heeft internationale erkenning gekregen voor zijn werk, waaronder klassiekers als Old Dog (2011), Tharlo (2015), Jinpa (2018) en Balloon (2019). 

“Het overlijden van Pema Tseden is een groot verlies voor Tibetanen over de hele wereld. Een stem is tot zwijgen gebracht die de verhalen van Tibet naar de wereld bracht in deze tijden van diepste duisternis. Zijn zeer gedetailleerde studie van gewone mensen die worstelen in het snel veranderende Tibet van vandaag creëerde intieme universums die de geheimen van het verleden bevatten, evenals de hoop en de nachtmerries die Tibet vandaag ervaart” – Wangpo Tethong, Directeur van International Campaign for Tibet Europe. 

Hoewel Tseden vooral bekend staat om zijn uitstekende films, heeft hij ook belangrijke bijdragen geleverd aan de Tibetaanse literatuur. Wij raden u aan zijn verhalenbundel ‘Enticement‘ te lezen. Tseden laat een rijke erfenis achter en zal altijd herinnerd worden voor zijn aparte kunst van het Tibetaans vertellen van verhalen. Onze innige deelneming en gebeden gaan uit naar zijn familie en geliefden.

 

 

Tags: Cultuur, Tibet
Share this
21 June 2024

Wereldmuziekdag en Gesmoorde Tibetaanse Melodieën

Op 21 juni vieren we World Music Day, ook bekend als Wereldmuziekdag. Het is een dag waarop muziek in al zijn ...

20 June 2024

Amerikaanse Delegatie bezoekt zijne heiligheid de Dalai Lama

Dharamshala - Een delegatie uit de Verenigde Staten heeft gisteren de Centrale Tibetaanse Administratie (CTA) bezocht en ontmoetingen gehad met ...