27 August 2011

Premier ontvangt de Dalai Lama niet

19 mei 2009

Bron: Het Parool

DEN HAAG – Minister-president Jan Peter Balkenende zal de dalai lama niet ontvangen als hij begin juni een bezoek brengt aan Nederland. Balkenende negeert daarmee een motie van de Tweede Kamer.

Het parlement spoorde hem eind vorige maand aan de dalai lama te ontmoeten. Volgens Balkenende heeft zo’n ontvangst ‘geen meerwaarde’.

Ook koningin Beatrix zal de Tibetaanse leider in ballingschap niet ontvangen.

Al eerder werd bekend dat minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken de dalai lama namens het kabinet ontvangt. De dalai lama is uitgenodigd als geestelijk leider, niet als leider van Tibet. Volgens Balkenende heeft het kabinet geen rekening gehouden met de gevoeligheden die een eventuele ontvangst teweegbrengt in China.

China beschouwt Tibet als een afvallige provincie en treedt daar regelmatig hard op. Er is hierdoor veel kritiek op de mensenrechtensituatie.

Zo leeft de dalai lama al vijftig jaar in ballingschap in India. China is tegen de ontvangst van de dalai lama in Nederland en heeft de Kamer eerder in een brief laten weten dat dit schadelijk is voor de relatie tussen beide landen.

Balkenende ontkent dat hij voor deze druk gezwicht is. ”China zal hoe dan ook ontstemd zijn. Maar wij bepalen zelf met wie er gesproken wordt.” Balkenende wilde niet zeggen of er over de beslissing gesproken is met de Chinese ambassade.

”Over diplomatiek contact doen wij nooit mededelingen.”

Wel speelt volgens Balkenende mee dat hij zijn persoonlijke relatie met China niet wil verspelen. In eerdere ontmoetingen heeft de minister- president met de Chinese premier Wen Jiabao over de mensenrechtensituatie gesproken. ”Ik heb nadrukkelijk aan deze relatie gewerkt en ik wil ook in de toekomst juist zo’n ingewikkeld onderwerp als de mensenrechten onder de aandacht kunnen blijven brengen.” (HET PAROOL)

Link hier naar het volledige artikel.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer