16 November 2012

Populaire, goed opgeleide jonge Tibetaan overleden na zelfverbranding bevestigd door Chinese media

Een 19-jarige Tibetaan, die bekend stond als één van de slimste studenten op zijn school, overleed zaterdag (10 november) nadat hij zichzelf in brand gestak aan de voorkant van een klooster in Tsoe (Chinees: Hezuo) in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Kanlho (Gannan), provincie Gansu. De dood werd snel bevestigd door de Chinese staatsmedia.

Gonpo Tsering, die vorig jaar getrouwd was, riep op tot vrijheid voor Tibetanen, behoud van de Tibetaanse taal, en terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet. Volgens Tibetaanse bronnen in ballingschap verzamelden monniken zich ter plaatse en probeerden ze de vlammen te doven, maar dat mislukte. Ze namen zijn lichaam terug naar zijn dorp en baden daar voor hem.

Gonpo Tsering kwam uit het dorp Ked in Lushod, in de gemeente Ngagod, in Gannan. Hij ging vanaf de leeftijd van 11 naar basisschool in Lushod en verliet de school in het tweede jaar van zijn middelbare schoolopleiding. Volgens Tibetanen, die hem destijds op school kenden, was Gonpo Tsering altijd de beste van zijn klas en ontving hij een aantal prijzen. Een Tibetaan in ballingschap, die sprak met Tibetanen die hem kenden, zei: “Gonpo Tsering was een persoon met een grote mate van menselijkheid en had altijd een bijzonder positieve houding. Hij was een paar maanden geleden betrokken bij een komediestuk over onderwijs en mensen waren echt beïnvloed door zijn inzet en acties.” In 2011 verliet hij de school om te gaan trouwen.

Gonpo Tsering had zoals gewoonlijk op vrijdagavond (9 november) een diner met zijn familie en kwam niet anders over dan gebruikelijk. Op 10 november zei hij dat hij naar het klooster wilde gaan voor een bedevaart en in de vroege ochtend ging hij daar op zijn motorfiets heen.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer