28 August 2011

Persbericht: China, ga voor Goud!

7 augustus 2008

Mensenrechtenmanifestatie markeert opening van Beijing 2008, 8 augustus in Amsterdam

Vrijdag 8 augustus, acht minuten over twee, precies op het tijdstip dat de Olympische Spelen in Beijing geopend worden, begint een grote protesttocht van het Olympisch Stadion naar de Dam in Amsterdam. Om half drie gaat daar een manifestatie start onder het motto “China, ga voor Goud!” China zal worden opgeroepen om de goede intenties voor de mensenrechten in daden om te zetten. De protesttocht wordt georganiseerd door de International Campaign for Tibet, het Birma Centrum Nederland en de Tibet Support Groep Nederland.

De organisatoren roepen de bij de opening aanwezige Europese regeringsleiders inclusief Premier Balkenende, op om China ertoe te bewegen de schendingen van de mensenrechten te beëindigen, in geheel China en in Tibet en Oost-Turkmenistan. Ook vragen de organisatoren om China aan te moedigen haar invloed als economische en politieke macht te gebruiken voor de vrijheid van de bevolking van Darfur en Birma.

Vrijdag 8 augustus is ook de dag dat het twintig jaar geleden is dat de studenten in Birma in opstand kwamen. De geweldloze demonstratie werd toen door de junta neergeslagen. Birmese sprekers zullen hun ervaring en wensen uitspreken en op de Muur van de Vrijheid schrijven. De organisatoren roepen China en de Europese leiders op de droom van een vrij Birma nú waar te maken.

Hoofdspreker tijdens de manifestatie is Ren Wangding, een prominente dissident die na het neerslaan van de Tiananmenopstand in 1989 elf jaar in de gevangenis zat. Tijdens deze gevangenschap kreeg hij de Robert F. Kennedy Human Rights Award.

Vele honderden mensen hebben zich opgegeven om mee te lopen en te fietsen vanaf het Olympische Stadion richting de Dam. Vele honderden andere supporters hijsen op 8 augustus de Tibetaanse vlag uit solidariteit met het Tibetaanse volk. Ook hebben meer dan 12.000 mensen een persoonlijke boodschap aan de Dalai Lama ondertekend. Deze petities zullen worden opgehangen aan de Muur van de Vrijheid die op de dam staat tijdens de manifestatie. Behalve Chinese, Tibetaanse, Birmese en Oeigoerse sprekers is er ook muziek uit deze gebieden en een informatiemarkt. Een Birmese boeddhistische monnik zal de optocht inzegenen voor het Olympisch Stadion.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer