Parlementsleden uit Europa roepen EU op tot een diplomatieke boycot van de Winterspelen in Beijing
Aan de vooravond van de Olympische Winterspelen in Peking heeft een groep leden van het Europees Parlement en de nationale parlementen de Europese Unie opgeroepen een diplomatieke boycot van de Spelen in te stellen om de reputatie van China op het gebied van de mensenrechten aan de kaak te stellen.
In een vandaag door Euractiv gepubliceerd opiniestuk onderstrepen de 66 parlementsleden – afkomstig uit 16 EU-landen en van alle zijden van het politieke spectrum – dat het belangrijk is dat de EU het eens wordt over een eensgezind standpunt over deze kwestie en roepen zij de EU-lidstaten op om het prestigieuze sportevenement in geen enkele hoedanigheid bij te wonen.
Mensenrechten
De ondertekenaars herinneren eraan dat het Internationaal Olympisch Comité en China weliswaar vooruitgang op het gebied van de mensenrechten en de sociale omstandigheden hadden beloofd toen het land in 2008 voor het eerst de Olympische Zomerspelen kreeg toegewezen, maar dat die verbeteringen er niet zijn gekomen – integendeel.
Met name in Tibet is de situatie sindsdien in een neerwaartse spiraal terechtgekomen: de religieuze en culturele rechten, de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van vergadering en vereniging en de sociale en economische rechten van de Tibetanen zijn er sterk beknot.
Nog maar een maand geleden bijvoorbeeld hebben de Chinese autoriteiten in de provincie Drango (Chinees: Luhuo) in Oost-Tibet, op een manier die doet denken aan de ergste momenten van China’s Culturele Revolutie, een zeer vereerd Boeddhabeeld van 1,5 meter hoog en 45 boeddhistische gebedsmolens met de grond gelijk gemaakt en een aantal mensen in hechtenis genomen op verdenking dat zij de buitenwereld over de vernielingen zouden hebben ingelicht.
Dhondup Wangchen’s oproep
Het initiatief voor een gezamenlijke oproep tot een diplomatieke boycot van de EU door Europese parlementariërs werd in december 2021 gelanceerd door de Tibet Interest Group van het Europees Parlement, nadat leden van de groep een ontmoeting hadden gehad met de voormalige Tibetaanse politieke gevangene Dhondup Wangchen.
Wangchen, die zes jaar in de gevangenis heeft gezeten voor het maken van een film waarin hij gewone Tibetanen interviewt over hun mening over de Olympische Spelen van 2008, is momenteel in Europa om aandacht te vragen voor de voortdurende schendingen van de mensenrechten door China in Tibet, en zijn getuigenis en oproep tegen de Spelen in Beijing lijkt weerklank te hebben gevonden bij beleidsmakers.
Op 21 januari is Dhondup te gast in een aflevering van Tibet Talks over de Olympische Spelen en Tibet, samen met basketballer en wereldwijd activist Enes Kanter Freedom.
Diplomatieke boycot door EU?
Reeds in juli 2021 riep het Europees Parlement de EU en haar lidstaten op om uitnodigingen voor de Olympische Winterspelen in Beijing af te wijzen “tenzij de Chinese regering een verifieerbare verbetering in de mensenrechtensituatie laat zien”, ook in Tibet.
Maar terwijl een aantal landen over de hele wereld – waaronder de VS, Australië, het VK en Canada – de afgelopen maanden hebben bevestigd dat zij een diplomatieke boycot van de Spelen zullen instellen, zijn de landen van de Europese Unie er tot dusver niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over een gemeenschappelijk standpunt over deze kwestie.
Van de EU-landen hebben Litouwen, België, Nederland en Denemarken tot dusverre aangekondigd dat zij geen officiële delegaties naar Beijing zullen sturen.
Met hun opiniestuk – dat enkele dagen voor een vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken op maandag wordt gepubliceerd – hopen de parlementsleden alle EU-regeringen ervan te overtuigen een concreet signaal van steun af te geven aan de slachtoffers van het onderdrukkingsbeleid van de Chinese regering door zich te verbinden tot een diplomatieke boycot van de Spelen.
Citaten
Mikuláš Peksa, voorzitter van de Tibet-belangengroep van het Europees Parlement, zei: “Uit de lijst van ondertekenaars van de brief blijkt dat de diplomatieke boycot van de Olympische Spelen van 2022 in Peking de steun heeft van wetgevers in heel Europa. Nu hopen we dat ministers van EU-lidstaten zich bij de boycot aansluiten, idealiter via een gecoördineerde EU-actie. Landen als het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en de Verenigde Staten hebben al maanden geleden verklaard dat zij de Spelen zullen boycotten. De EU-lidstaten moeten zich bij hen aansluiten, zodat hun inspanningen voor de mensenrechten serieus worden genomen.
Vincent Metten, directeur EU-beleid van de International Campaign for Tibet, zei: “ICT verwelkomt de oproep van de parlementariërs, die eens te meer de solidariteit van het Europese volk met de Tibetanen, Oeigoeren en al diegenen die lijden onder het repressieve beleid van de Chinese regering aantoont. De komende Olympische Winterspelen in Beijing vormen voor de EU een unieke gelegenheid om concreet en krachtig te reageren op China’s minachting voor de mensenrechten en internationale normen, en we hopen dan ook dat de EU-landen deze gelegenheid zullen aangrijpen en de Spelen diplomatiek zullen boycotten.”
Ondertekenaars van het opinie artikel: “The EU its member states must impose a diplomatic boycott of the Beijing Olympics”
Leden van het Europees parlement:
- François ALFONSI
- Patrick BREYER
- Benoît BITEAU
- Damien CARÊME
- Antoni COMÍN I OLIVERES
- Ignazio CORRAO
- David CORMAND
- Gwendoline DELBOS-CORFIELD
- Karima DELLI
- Anna FOTYGA
- Raphaël GLUCKSMANN
- Markéta GREGOROVÁ
- Claude GRUFFAT
- Francisco GUERREIRO
- Andrzej Witold HALICKI
- Yannick JADOT
- Radan KANEV
- Andrius KUBILIUS
- Morten LØKKEGAARD
- Aušra MALDEIKIENĖ
- Liudas MAŽYLIS
- Mikuláš PEKSA
- Clara PONSATÍ OBIOLS
- Carles PUIGDEMONT I CASAMAJÓ
- Samira RAFAELA
- Thijs REUTEN
- Michèle RIVASI
- Caroline ROOSE
- Isabel SANTOS
- Mounir SATOURI
- Michal ŠIMEČKA
- Linea SØGAARD-LIDELL
- Paul TANG
- Riho TERRAS
- Marie TOUSSAINT
- Ioan-Dragoş TUDORACHE
- Nikolaj VILLUMSEN
- Viola VON CRAMON-TAUBADEL
- Salima YENBOU
Leden van nationale parliament:
- Laima Liucija ANDRIKIENĖ (Lithuania)
- Guy BENARROCHE (France)
- Uldis BUDRIĶIS (Latvia)
- Samuel COGOLATI (Belgium)
- George DALLEMAGNE (Belgium)
- Ronan DANTEC (France)
- Monique DE MARCO (France)
- Thomas DOSSUS (France)
- Uffe ELBÆK (Denmark)
- Jacques FERNIQUE (France)
- Bernard FOURNIER (France)
- Guillaume GONTARD (France)
- Bernard JOMIER (France)
- Andrius KUPČINSKAS (Lithuania)
- Andrius NAVICKAS (Lithuania)
- Monika NAVICKIENĖ (Lithuania)
- Raymonde PONCET MONGE (France)
- Angèle PRÉVILLE (France)
- Daniel SALMON (France)
- Jurgita SEJONIENĖ (Lithuania)
- Sjoerd SJOERDSMA (The Netherlands)
- Sophie TAILLÉ-POLIAN (France)
- Elisabeth TOUTUT-PICARD (France)
- Tom VAN DER LEE (The Netherlands)
- Mélanie VOGEL (France)
- Andrius VYŠNIAUSKAS (Lithuania)
- Emanuelis ZINGERIS (Lithuania)