27 August 2011

Parlement VS wil Amerikaans Consulaat in Tibet

11 juni 2009

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat verdere vooruitgang van het Amerikaanse beleid in Tibet mogelijk maakt en financiële middelen ter beschikking stelt voor een breed aantal programma’s die ondersteuning bieden aan Tibetanen in Tibet.

Het wetsvoorstel is een verbetering van de al bestaande “Tibetan Policy Act” die in 2002 van kracht ging. Het spoort de Amerikaanse overheid aan om de Chinees -Tibetaanse dialoog te bevorderen en om samen met andere regeringen door multilaterale inspanningen te komen tot een akkoord over Tibet.

Het wetsvoorstel geeft ook goedkeuring aan de oprichting van een Tibet afdeling binnen de Amerikaanse ambassade in Beijing, tot het moment dat een Amerikaans consulaat in Tibet is gevestigd. Het spoort de regering ook aan om een Amerikaans consulaat in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa te vestigen.

Het wetsvoorstel bepaalt dat het Amerikaanse consulaat in Lhasa zich moet richten op het verlenen van diensten aan Amerikaanse burgers die naar Tibet reizen en om toezicht te houden op de politieke, economische en culturele ontwikkelingen in Tibet, met inbegrip van de Tibetaanse gebieden in de provincies Qinghai, Sichuan, Gansu en Yunnan.

Het wetsvoorstel leidde tot boze reacties in China dat Amerika ervan beschuldigt zich in binnenlandse aangelegenheden te mengen. Tijdens een persconferentie in Peking vroeg de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken Ma Zhaoxu aan de VS om de “China-gerelateerde secties” uit het wetsvoorstel te verwijderen om beschadiging van de bilaterale betrekkingen tussen beide landen te voorkomen.

China is boos omdat het wetsvoorstel goedkeuring geeft aan het opzetten van studiebeurs programma’s voor Tibetanen, en geld ter beschikking stelt voor de bescherming van de Tibetaanse cultuur en geschiedenis, en voor de ondersteuning van de economische ontwikkeling, milieubescherming, onderwijs en gezondheidszorg in Tibet.

Het Amerikaanse wetsvoorstel vraagt China ook om “alle bemoeienissen” met de religieuze aangelegenheden van het Tibetaanse volk te staken, met inbegrip van het systeem van reïncarnatie van het Tibetaans boeddhisme.

Todd Stein, Director of Government Relations van International Campaign for Tibet in Washington zegt over het wetsvoorstel:  “Het Congres loopt sinds lange tijd voorop met haar inspanningen voor de  bescherming van de Tibetaanse identiteit en het bevorderen van een oplossing voor de Tibet kwestie tussen de Chinese leiders en de Dalai Lama. De goedkeuring van dit wetsvoorstel laat de duidelijke intenties zien van het nieuwe congres om dit beleid voort te zetten.”
 
Het wetsontwerp gaat nu naar het Comité voor Buitenlandse Betrekkingen van de Senaat voor goedkeuring.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer