28 August 2011

Overal demonstraties

12 augustus 2008

Een samenvatting van Tibet protesten rond de opening van de Olympische Spelen in Beijing.

De afgelopen dagen waren er in meer dan vijftig steden demonstraties voor de mensenrechten in Tibet. Van Wellington tot New Delhi, van Londen tot Montevideo. In Kathmandu in Nepal kwamen meer dan 4000 Tibetanen en Nepalese boeddhisten bijeen. Daarbij voerde de Nepalese politie een charge uit om een grote foto van de Dalai Lama naar beneden te halen. Meer dan 1100 demonstranten werden bij de actie opgepakt. In Dharamsala zelf protesteren dagelijks 2000 tot 3000 sympathisanten.

Ook vanuit Beijing komen meldingen van acties. Een Tibetaans-Duitse vrouw en vier andere Tibet-activisten zijn China uitgezet na een ‘die-in’ op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing. Drie activisten hielden een Tibetaanse vlag omhoog bij het Vogelnest en zijn op het vliegtuig terug naar de Verenigde Staten gezet. Bij een Olympische paardrijdwedstrijd ontvouwden twee activisten van Students for a free Tibet een Tibetaanse vlag.

Tenslotte is de film ‘Leaving Fear Behind’ verschenen. Daarin komen Tibetanen aan het woord over de Olympische Spelen. De filmmakers legden duizenden kilometers af om vanuit alle hoeken van Tibet mensen aan het woord te laten. Hoewel ze hun gezichten mochten bedekken, kozen bijna alle 108 geïnterviewden ervoor om herkenbaar in beeld te komen. Ze vertellen over hoe de Tibetaanse taal en cultuur dreigen te verdwijnen uit Tibet. Het lukte de makers de film uit Tibet te smokkelen en een samenvatting is nu op YouTube te zien. De makers zijn opgepakt en zitten nu opgesloten.

Kijk hier : www.leavingfearbehind.com

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer