14 December 2021

Oproep tot diplomatieke boycot Winterspelen 2022 in Beijing

Voorafgaande aan de top van de Europese Raad van 16 december 2021 hebben meer dan 250 niet-gouvernementele organisaties, waaronder de International Campaign for Tibet, opgeroepen tot een diplomatieke boycot van de Winterspelen van 2022 in Beijing.

In een brief roepen de organisaties de EU-lidstaten op zich dringend te besluiten tot een gezamenlijke multilaterale diplomatieke boycot van Peking 2022 om zo de Chinese regering een duidelijke boodschap te sturen over de ernstige en systematische schendingen van de mensenrechten van Tibetanen, Oeigoeren, Kazakken, Hongkongers, Chinese mensenrechtenverdedigers en anderen.

 • Klik hier voor de volledige tekst van de brief

  Geachte Hoge Vertegenwoordiger en ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie,

  RE: Gezamenlijke diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen van 2022 in Beijing

  Wij zijn een coalitie van meer dan 250 wereldwijde actiegroepen die Tibetanen, Oeigoeren, Hongkongers, Chinezen, Zuid-Mongolen, Taiwanezen, en andere getroffen en bezorgde gemeenschappen vertegenwoordigen. In de aanloop naar de top van de Europese Raad dringen wij er bij de EU-leiders op aan om krachtige multilaterale actie te ondernemen door zich te verbinden tot een diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen van Beijing in 2022.

  Op 9 december oordeelde een onafhankelijk tribunaal dat China “een opzettelijk, systematisch en gezamenlijk beleid” voerde om “de Oeigoeren en andere Turkse volken op lange termijn uit te roeien”, en dat dit neerkwam op genocide en misdaden tegen de menselijkheid onder het Genocideverdrag van 1948.

  EU-leiders of diplomaten die de Winterspelen van Beijing in 2022 bijwonen in de wetenschap dat het gastland genocide pleegt, zouden medeplichtig zijn en het plan van China om zijn schendingen van de mensenrechten te “sportswashen”.

  Naast de actieve genocide tegen het Oeigoerse volk blijkt uit nieuw bewijsmateriaal dat deze week is vrijgegeven, dat bijna 1 miljoen Tibetaanse kinderen door de Chinese autoriteiten in koloniale internaten worden ondergebracht, afgesneden van hun ouders, familie, cultuur en godsdienst, en worden geconfronteerd met intense politieke indoctrinatie. In Hongkong zijn nog eens drie voorvechters van de democratie “schuldig” bevonden aan deelname aan een wake ter herdenking van het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 en veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 14 maanden, enkel en alleen omdat zij deelnamen aan een vreedzaam protest.

  Er is geen vooruitzicht dat de Winterspelen van Beijing van 2022 een positieve rol zullen spelen voor de mensenrechten of de Chinese regering zullen aanmoedigen om een einde te maken aan de bovengenoemde mensenrechtenschendingen. Zoals de Olympische Zomerspelen van 2008 in Beijing hebben aangetoond, zal de Chinese regering in plaats daarvan het gebrek aan actie van regeringen en de aanwezigheid van leiders en hoogwaardigheidsbekleders bij de openings- en sluitingsceremonie interpreteren als een boodschap dat zij geen ernstige gevolgen voor haar daden riskeert.

  De regeringen moeten laten zien dat de politieke wil bestaat om op te staan tegen de gruwelijke schendingen van de mensenrechten en de misdaden tegen de menselijkheid die China begaat. In de afgelopen week hebben de VS, het VK, Canada en Australië toegezegd Beijing 2022 te boycotten, en het is nu tijd dat alle regeringen aan de goede kant van de geschiedenis gaan staan. De Chinese regering is zich ervan bewust dat de EU zich in een unieke machtspositie bevindt omdat zij als blok kan optreden om de mensenrechten te verdedigen. Een gezamenlijke boycot door de EU-landen kan de krachtigste verklaring tot dusver zijn van regeringen die de mensenrechten willen verdedigen.

  Daarom roepen wij de EU-leiders op om zich dringend te verbinden tot een gezamenlijke multilaterale diplomatieke boycot van Peking 2022.

  Met vriendelijke groet,

  Mandie McKeown, International Tibet Network
  Dolkun Isa, World Uyghur Congress
  Frances Hui, We The Hongkongers
  Bhuchung Tsering, International Campaign for Tibet
  Teng Biao, China Against the Death Penalty
  Dorjee Tseten, Students for a Free Tibet
  Rushan Abbas, Campaign for Uyghurs
  Jenny Wang, Keep Taiwan Free
  Lhadon Tethong, Tibet Action Institute
  Tashi Shitsetsang, Tibetan Youth Association Europe
  John Jones, Free Tibet
  Dr Zoe Bedford, Australia Tibet Council
  周锋锁 Zhou Fengsuo, Humanitarian China
  Mattias Bjornerstedt, Swedish Tibet Committee
  Omer Kanat, Uyghur Human Rights Project
  Enghebatu Togochog, Southern Mongolian Human Rights Center

 

Share this
21 June 2024

Wereldmuziekdag en Gesmoorde Tibetaanse Melodieën

Op 21 juni vieren we World Music Day, ook bekend als Wereldmuziekdag. Het is een dag waarop muziek in al zijn ...

20 June 2024

Amerikaanse Delegatie bezoekt zijne heiligheid de Dalai Lama

Dharamshala - Een delegatie uit de Verenigde Staten heeft gisteren de Centrale Tibetaanse Administratie (CTA) bezocht en ontmoetingen gehad met ...