29 June 2013

Oproep: Ondersteun deze actie en fiets mee : Feestelijke fietstocht voor Dalai Lama!

Ter gelegenheid van de 78ste verjaardag van de Dalai Lama op 6 juli, voeren twee Tibetanen Sonam en Ame samen met kunstenaar Airco Caravan een ludieke actie om aandacht te vragen voor de mensenrechtenschendingen in Tibet door China.

Op 5 juli fietsen de actievoerders met het kunstwerk: ‘Made in China’, een illegaal portret van de Dalai Lama dat gemaakt is in China, langs de Chinese Ambassade in Den Haag. Daar zullen de actievoerders een verjaardagstaart aanbieden met een afbeelding van de Dalai Lama.

Op 6 juli wordt de actie in Amsterdam na een programma op het Beursplein en een fietstour door het centrum, feestelijk afgesloten in CNCPT 13 Galerij, Prinsengracht 266, waar het originele kunstwerk ‘Made in China’ tot 21 juli hangt.

Sonam en Ame beëindigen hierbij ook een maandlange fietstocht door heel Nederland, waarbij ze 1300 km hebben afgelegd door 11 provincies en meer dan 30 steden. De twee asielzoekers startten het initiatief op 2 juni, met als doel de Tibetaanse zaak dichter bij het Nederlandse volk te brengen.

Het kunstwerk ‘Made in China’ kwam tot stand nadat kunstenaar Airco Caravan zelf de onderdrukking van het Tibetaanse volk door China van dichtbij meemaakte tijdens haar bezoek aan Tibet in 2009. Zij gaf 16 verschillende Chinese schilders de opdracht, een klein deel van het in delen geknipte portret van de Dalai Lama te schilderen.  Zonder het van elkaar te weten creëerden zij samen het illegale kunstwerk.

Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet: ‘Wij zijn trots op deze unieke samenwerking tussen de twee Tibetanen, afkomstig uit een bergland, zonder professionele fietservaring en de gepassioneerde kunstenaar Airco Caravan, die een gezamenlijk doel hebben om positieve veranderingen in Tibet teweeg te brengen.’

In 1950 werd Tibet bezet door China. Sindsdien worden de mensenrechten op grote schaal geschonden. Zo is er geen vrijheid van meningsuiting en van religie. Nonnen en monniken worden gedwongen om de Dalai Lama af te zweren en riskeren lange gevangenisstraffen wanneer zij zijn foto in bezit hebben. De Tibetanen worden gediscrimineerd en zijn door de aanwezigheid van miljoenen Chinezen tweederangs burgers in eigen land. Sinds 2009 hebben 120 Tibetanen zichzelf in brand gestoken uit protest tegen de Chinese onderdrukking.

Praktische informatie:

Wil je meefietsen in Den Haag en/of Amsterdam, maar heb je geen fiets, neem dan contact op met: Thom Wennekes, Coordinator TSG: 020-6237699 of [email protected].

Programma en fietsroute op 5 juli in Den Haag :

10.00   Verzamelen bij het Vredespaleis in Den Haag met fietsen

10.30   Fietsen naar Chinese Ambassade

11.00   Aanbieden verjaardagstaart (met portret van de Dalai Lama) bij de ambassade

11.45   Vertrek van ambassade naar Den Haag centrum waar op verschillende punten wordt geflyerd

13.00   Einde bij het station CS

Programma en fietsroute op 6 juli in Amsterdam :

10.00   Verzamelen op Amsterdam CS Stationsplein met fietsen

10.30   Beursplein: Tibetaanse welkom ceremonie voor Sonam en Ame en kunstenaar Airco Caravan

11.00-14.00   Fietstour en flyeren op: De Dam –  Museumplein – Leidseplein – Anne Frank huis

14.00   Taart eten bij Expositie ‘Made in China’, in de CNCPT 13 Galerij, Prinsengracht 266

16.30   Ruigoord: Traditioneel ontvangst van Ame, Sonam en Airco Caravan door Tibetaanse gemeenschap. Tevens vindt hier een tweedaagse culturele viering plaats ter gelegenheid van de verjaardag van de Dalai Lama, georganiseerd door de Tibetaanse gemeenschap in Nederland

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer