26 August 2020

Opinie: Minister Blok kan geschiedenis schrijven

Op 26 augustus ontmoet Minister Blok zijn Chinese ambtsgenoot Wang Yi ‘ergens in de middag’ op een geheime locatie. Uit veiligheidsoverwegingen, wordt gezegd. Of is het om demonstraties van Oeigoeren, Tibetanen en Hongkongers te voorkomen?

Deze ontmoeting is een tegenbezoek na het bezoek van Minister Blok aan Wang Yi in Beijing op 19 juni 2019. Toen had Minister Blok net vol trots zijn China-strategie gepresenteerd; een gelikt vormgegeven boekwerk met mooie foto’s dat door Lilianne Ploumen (PvdA) als ‘veredelde reisbrochure’ naar de prullenmand werd verwezen.

Inmiddels heeft de Tweede Kamer Minister Blok het vuur aan de schenen gelegd over het gebrek aan ambitie in zijn China strategie om de mensenrechten in Tibet en China aan de kaak te stellen. Van Helvert (CDA) stuurde de Minister terug naar de tekentafel om het mensenrechten hoofdstuk te herschrijven en een helder beleid ten aanzien van Tibet en Xinjiang te formuleren.

In reactie op de breed gedragen kritiek deed de Minister wat betreft Tibet expliciet en schriftelijk toezeggingen dat hij in bilaterale gesprekken met China belangrijke mensenrechten kwesties zal bespreken. Als het goed is prijken dus morgen op de agenda in ieder geval: Hervatting van de dialoog tussen China en vertegenwoordigers van de Dalai Lama; vrijlating van politieke gevangenen; vrije en onafhankelijke toegang tot Tibet; respect voor het recht van Tibetanen om hun toekomstige opvolger van de Dalai Lama aan te wijzen; en biodiversiteit in relatie tot de rechten van de Tibetaanse nomaden.

Vandaag heeft Minister Blok de kans zijn beloften waar te maken en de misstanden in Tibet en China serieus aan te kaarten met zijn ambtsgenoot Minister Wang Yi. Niet als een afterthought bij het officiële diner, zoals in 2019 toen Tibet slechts ‘genoemd’ was en de Minister doodleuk te horen kreeg dat Tibet open en toegankelijk is. Maar op een manier die recht doet aan de ernst van de situatie en die daadwerkelijk leidt tot verbetering van de mensenrechten in Tibet en China.

Eind juni gaven Bram van Ojik (Groen Links) en Martijn van Helvert (CDA) publiekelijk aan dat ze met de Tweede Kamer Tibet wil bezoeken. Ook minister Blok heeft gezegd dat hij met eigen ogen wil zien hoe de situatie in Tibet is. We hopen dat hij deze wensen aan zijn Chinese ambtsgenoot wil overbrengen.

 

Christa Meindersma,

Advocacy Director, International Campaign for Tibet

 

Share this
18 April 2024

Panchen Lama Protest in Den Haag op 25 april

Op 25 april 1995 vierde Gedhun Choekyi Nyima zijn zesde verjaardag. Nauwelijks een maand later werd hij 's werelds jongste politieke gevangene. ...

17 April 2024

Nederlandse Tibetanen en supporters uiten teleurstelling over Rutte's bezoek aan China

Afgelopen week heeft een coalitie van Nederlandse Tibetanen en hun supporters hun teleurstelling geuit over het recente bezoek van demissionair ...