Nog een Tibetaan steekt zichzelf in brand in Ngaba; gebied in onafgekondigde staat van beleg
Persbericht Centrale Tibetaanse Administratie
De Centrale Tibetaanse Administratie is diep bedroefd door de dood van weer een jonge Tibetaan door zelfverbranding in Ngaba in het noordoosten van Tibet.
Het incident vond plaats op 10 maart, de dag die de 53ste herdenkingsdag van de Tibetaanse nationale opstand tegen de onderdrukking van de binnenvallende troepen van de regering van de Volksrepubliek China markeert. Wij dragen onze gebeden en condoleances op aan zijn familie leden.
Gepey, een 18-jarige monnik van het Kirti-klooster, stak zichzelf in Ngaba in brand en schreeuwde leuzen tegen de Chinese overheid. Hij bezweek ter plaatse aan zijn verwondingen. Zijn lichaam werd vervolgens onmiddellijk afgevoerd naar een nabijgelegen militaire garnizoen. De volgende dag eisten de lokale bewoners dat zijn lichaam zou worden teruggegeven aan zijn familie, wat leidde tot een lange verbale confrontatie. Rond 10 uur s avonds werd het lichaam eindelijk in het geheim gecremeerd onder strikt toezicht van het Chinese leger. Op 11 en 12 maart heeft de politie de moeder van de overleden monnik voor verhoor in hechtenis vastgehouden.
Ngaba is nu in een niet afgekondigde staat van beleg, terwijl versterkingen van paramilitaire troepen en gewapende politie zijn ingezet in de regio.
Inclusief dit laatste geval van zelfverbranding hebben er nu 27 Tibetanen zichzelf in brand gestoken, waarin zij oproepen tot vrijheid en de terugkeer van de Dalai Lama naar zijn vaderland. Alleen al dit jaar vonden er veertien van dergelijke gevallen plaats.
Deze eindeloze gevallen van tragische zelfverbranding zijn getuige van de rampzalige situatie in Tibet, die Tibetanen er toe brengt om deze betreurenswaardige acties te ondernemen.
“Zijne Heiligheid de Dalai Lama en de Centrale Tibetaanse Administratie hebben altijd dergelijke drastische acties ontmoedigd. Echter, ondanks onze dringende oproep, blijven Tibetanen zichzelf verbranden. De schuld ligt geheel en al bij de hartvochtige leiders in Peking, en bij hen ligt ook de oplossing”, aldus Kalon Tripa, Dr Lobsang Sangay, op 10 maart.
De Centrale Tibetaanse Administratie herhaalt dat de Chinese leiding de onderliggende grieven van het Tibetaanse volk moet aanpakken door middel van dialoog en de militaire bezetting van Tibet moet verwijderen, vooral in de Ngaba regio.