Nieuwe fotos verwijdering van kraampjes in de Barkhor van Lhasa in kader van 'facelift' door autoriteiten
ICT-rapport
Onlangs verschenen er nieuwe fotos over de verwijdering van een aantal marktkraampjes uit het Barkhor stadsgebied in het hart van Lhasa, de culturele en historische hoofdstad van Tibet. Volgens een bericht op de Chinese sociale media, gaven de autoriteiten in Lhasa opdracht tot het verwijderen van een aantal kleine kraampjes buiten de Jokhang Tempel naar de Yuthok Lam (Chinees: Yutuo Lu), die van de Jokhang naar het Potala plein loopt. Terwijl de kraamhouders te horen kregen dat de verwijdering van tijdelijke aard is, gaf het bericht haar bezorgdheid aan over deze ontwikkeling in een gebied met een voor Tibetanen zo grote symbolische betekenis. Tibetaanse kraamhouders in de buurt van de nabijgelegen Ramoche tempel zijn onlangs uitgewezen, volgens een bericht van de Tibetaanse Nieuwsdienst van Voice of America (19 december).
De verhuizingen valt samen met de aankondiging door de Chinese autoriteiten van een ‘facelift’ in Lhasa, waaronder het wegwerken van niet gespecificeerde ‘brandgevaarlijke situaties’ en renovaties aan de water toe- en afvoer (Xinhua, 21 december).
Speculaties over deze ontwikkeling in het Weibo-bericht, met daarin afbeelding van het verplaatsen van stands door kraamhouders op 18 december, weerspiegelt het niveau van machteloosheid en het gebrek aan betrokkenheid van Tibetanen bij de besluitvorming over de ontwikkelingen in Lhasa.
Lhasa is afgesloten van de buitenwereld en er gelden strenge beperkingen op de bewegingsvrijheid van Tibetanen sinds de hardhandig reactie op de protesten van 10 maart 2008. Na de zelfverbranding van twee Tibetanen in de buurt van de Jokhang tempel in Lhasa op 27 mei (2012), zijn de beperkingen verder aangescherpt, waarbij met name Tibetanen uit de oostelijke gebieden van Kham en Amdo (Tibetaanse gebieden van Qinghai, Sichuan en Gansu) in de gaten worden gehouden. Een onbekend aantal bewoners van Lhasa en pelgrims uit Kham en Amdo zijn aangehouden en de stad uitgezet, waaronder ook Tibetanen met een geldige zakelijke vergunning om in Lhasa te wonen en te werken, en die er al jaren een bedrijf runden. (Zie ICT nieuw rapport, Storm over de Graslanden: Zelfverbrandingen in Tibet en het Chinese beleid)
Een van de ondertitels in het Weibo bericht over het verwijderen van de Barkhor marktkraampjes luidt als volgt: “Barkhor straat is niet alleen maar een straat”, een verwijzing naar het belangrijke Tibetaanse erfgoed, dat dit gebied van Lhasa vertegenwoordigt.
Het authentieke ‘oude stadsgebied’ van Lhasa, dat ten minste 1300 jaar oud is, bestrijkt vandaag de dag minder dan twee procent van het totale oppervlakte van Lhasa. De rest van de stad bestaat voornamelijk uit moderne betonnen gebouwen. Honderden historische Tibetaanse gebouwen zijn gedurende de afgelopen 20 jaar met de grond gelijk, waaronder het dorp Shol, dat eens aan de voet van het Potala Paleis lag.
De Chinese autoriteiten hebben uitgewerkte plannen voor de stadsontwikkeling van Lhasa in het 2010-2020 Masterplan opgesteld, met een ‘menselijke cultuur toerisme centrum in Lhasa als spil. De dramatische toename van het toerisme in Lhasa sinds de opening van de nieuwe spoorlijn van Qinghai in 2006 is vooral urgent in de historische culturele bezienswaardigheden van Lhasa, zoals de Jokhang tempel in het Barkhor gebied en het Potala Paleis. Deze plaatsen hebben een speciale betekenis voor het Tibetaanse volk door hun verbintenis met de Dalai Lama en het Tibet van voor de Chinese invasie.
Het bericht op Weibo meldde ook dat de lokale bevolking was meegedeeld dat ze mogen terugkeren, zodra de overheid de ‘Tuin van het Culturele Landschap’ in de Barkhor heeft gebouwd. Andere handelaren werd verteld dat de verwijdering te wijten was aan de renovatie van de afwatering. Veel van de kraampjes in het Barkhor gebied zijn eigendom van lokale Tibetanen of het buurtcomite, en werden verhuurd aan Tibetanen en Chinezen (inclusief Chinese Hui moslims).