18 October 2013

Nieuwe beelden van hardhandig optreden in Nagchu, Tibet

International Campaign For Tibet 15 oktober 2013


Gewapende volkspolitie en ongewapende lokale Tibetanen in het dorp Garchung in de gemeente Dathang, in de provincie Driru, Nagchu.
Meer afbeeldingen hieronder.

Nieuwe beelden tonen een verheviging van het hardhandig optreden in Driru (Chinees: Biru) in de prefectuur Nagchu in de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) en tonen de lokale Tibetanen, die tegen de aanhoudingen van een monnik en jonge schrijver protesteren. Verdere details over het door Radio Free Asia gemelde incident, waarbij de politie het vuur opende en vier Tibetanen doodde, konden niet volledig worden bevestigd vanwege de hermetische afsluiting van het gebied en pogingen van de Chinese autoriteiten om te voorkomen dat nieuws over de gespannen situatie in Driru de buitenwereld bereikt. (RFA, Vier Tibetanen doodgeschoten bij het uitbreiden van protesten in Driru County – 11 oktober 2013).

De onrust in Nagchu volgt op een campagne om loyaliteit af te dwingen aan de CCP door het gedwongen hijsen van de Chinese vlag. Deze campagne vormt een onderdeel van de strategie van de partij om de controle te over de TAR te verstevigen als het antwoord op de politieke ‘instabiliteit’. Eind september werden honderden ambtenaren naar Nagchu gestuurd om de naleving door de kloosters en families in het gebied af te dwingen.

De beelden tonen:

. Chinese troepen in oproeruitrusting met helmen en schilden tegenover bejaarde, ongewapende Tibetanen in het Driru gebied van Nagchu, TAR. De troepen openden op 6 oktober het vuur op Tibetanen, die opriepen tot de vrijlating van een lokale Tibetaan die voorafgaand aan China’s nationale feestdag op 1 oktober bezwaar had gemaakt tegen orders van een ‘patriottische heropvoedings’ werk team. De beelden, door Tibetanen in ballingschap op de sociale media geplaatst, geven aan dat de militarisering in gebied drastisch is opgevoerd na verzet tegen de geïntensiveerde campagne in Nagchu om loyaliteit aan de Chinese Communistische Partij af te dwingen en de aanwezigheid van werkteams.

. Grote groepen Tibetanen verzamelden zich bij een politiestation in Kardze (Chinees: Ganzi) in het Tibetaanse gebied Kham, Sichuan, waarbij werd opgeroepen tot vrijlating van een monnik uit een plaatselijk klooster, die mogelijk was aangehouden, omdat hij van oorsprong uit Nagchu kwam.

. Een monnik en non raakten gewond nadat Tibetaanse demonstranten door de politie werden verspreid.

. Een jonge Tibetaanse schrijver en zijn vriend, een voormalig politieagent, die werden aangehouden na de onrust in Driru. Hun verblijfplaats is onbekend.

. Een door de Chinese autoriteiten in Lhasa City afgegeven aankondiging, die verschillende ‘gelegenheidspolitieposten’ in Lhasa en Nagchu opdraagt de beweging en de activiteiten van Tibetanen in Nagchu te monitoren in de dagen na het gewelddadige optreden in Nagchu. Het Tibetaanse Centrum voor Mensenrechten en Democratie (TCHRD) meldde dat de aankondiging Tibetanen uit Nagchu, die in Lhasa verblijven, onder 24-uurs politiebewaking wil zetten, hetgeen onmiddellijke arrestatie van hen die onder verdenking komen te staan, mogelijk maakt.

. Een oudere man, Dayang, 68, die werd tot twee jaar en vijf maanden veroordeeld voor het schreeuwen van leuzen voor de terugkeer van de Dalai Lama en een vrij Tibet. De man deed zijn oproep tijdens een culturele manifestatie op 3 september in het drop Tsachu in de provincie Driru. Volgens rapporten van Tibetaanse bronnen in ballingschap,werd Dayang ernstig gemarteld en is hij nu in een militair ziekenhuis in Lhasa.

Tibetaanse leken en monniken protesteerden op 12 oktober buiten een politiebureau in Kardze na de aanhouding van een monnik genaamd Kelsang Chodar eerder die dag. Kelsang Chodar is een monnik uit het Palyul klooster in de gemeente Palyul (Chinees: Baiyu) in Kardze, maar komt oorspronkelijk uit de gemeente Sog (Chinees: Suo) in Nagchu (Chinees: Naqu). Tibetaanse bronnen geloven dat zijn aanhouding mogelijk wijst op een meer gerichte aanpak van mensen uit Nagchu ook buiten het gebied als gevolg van de onrust. Een bron vertelde aan Radio Free Asia dat Chodar werd vastgehouden “op verdenking dat hij informatie over de protesten in de gemeente Driru [van Nagchu] had verspreid.” (RFA, Tibetan Monks March on Police Station to Demand Friend’s Release – 14 oktober 2013). De Tibetanen bleven een aantal uren bij het politiebureau, totdat politie het protest opbrak en de menigte meedeelde dat Kelsang Chodar was meegenomen naar Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan. Een monnik en een non raakten gewond toen de politie de menigte verspreidde. Geen nadere informatie uit het gebied is bekend.

Lokale mensen protesteerden ook toen de 27-jarige Tibetaanse schrijver Tsultrim Gyaltsen (foto) in Driru op 11 oktober in het midden van de nacht door de politie uit zijn huis werd gehaald. Tibetanen in twee dorpen en een lokale middelbare school organiseerden naar aanleiding van zijn aanhouding een hongerstaking, aldus Tibetaanse bronnen in ballingschap die in contact staan met Tibetanen in het gebied. De volgende dag werd Tsultrim Gyaltsen’s vriend Yugyal aangehouden. Lokale ambtenaren beweren dat hij geruchten had verspreid, die problemen voor de ‘regionale sociale stabiliteit veroorzaken, aldus dezelfde bronnen.

Tsultrim Gyaltsen, een voormalige monnik, is een jonge Tibetaanse schrijver die was opgeleid in de plaatselijke basisschool, en vervolgens aan diverse kloosters in Kham en Amdo studeerde, waaronder Kirti in Ngaba (Chinees: Aba), en de kloosters Shechen en Dzogchen in de provincie Derge in de prefectuur Kardze. Hij staat bekend om zijn levendige en scherpzinnige essays en poëzie, geschreven in zowel het Tibetaans als Chinees. In 2007 publiceerde hij twee boeken, ‘Klokkenspel van Melancholische Sneeuw’ en het ‘Het Lot van Sneeuw Berg’. In 2009 trad Tsultrim Gyaltsen uit en ging naar de Northwest University voor Nationaliteiten in Lanzhou in de provincie Gansu, waar hij de Chinese taal en letteren studeerde. In 2012 begon hij samen met collega-Tibetaanse studenten met het uitgeven van een jaarlijkse literair tijdschrift getiteld ‘De Nieuwe Generatie’ en werd hoofdredacteur. Hij begon ook een blog (zie hier), die momenteel door de autoriteiten wordt geblokkeerd.

Volgens dezelfde Tibetaanse bronnen werd Tsultrim Gyaltsen slechts een paar maanden voor zijn afstuderen in mei (2013) van de universiteit gestuurd. TCHRD meldde: “Het lijkt erop dat hij weggestuurd was om zijn meningen en artikelen […] Bronnen vertelden TCHRD dat Tsultrim Gyaltsen op de universiteit vaak debatsessies organiseerde met medestudenten. Enkele van de tijdens deze informele bijeenkomsten besproken onderwerpen werden door de autoriteiten als ‘illegaal’ beschouwd “(TCHRD, Hardhandig optreden in in Diru verergert: Tibetaanse schrijver en een voormalige politieman gearresteerd).

Yugyal, een goede vriend van Tsultrim Gyaltsen, die is ook aangehouden, werd in hetzelfde dorp geboren en studeerde aan dezelfde basisschool. Hij werkte zeven jaar lang als politieagent voor dat hij enkele maanden geleden ontslag nam. Hij begon een in de provincie Driru gevestigd eigen bedrijf. De huidige verblijfplaatsen van Yugyal en Tsultrim Gyaltsen zijn onbekend.


Gewapende volkspolitie en ongewapende lokale Tibetanen in het drop Garchung in de gemeente Dathang, in de provincie Driru, Nagchu.
Een konvooi van gewapende politie voertuigen arriveert in het dorp Garchung in de gemeente Dathang in de provincie Driru, Nagchu.


Demonstranten verzamelen zich op 12 oktober buiten het politiebureau van Palyul en roepen op tot de vrijlating van de monnik Kelsang Chodar.


Het boek van schrijver Tsultrim Gyaltsen, Het lot van de Sneeuw Berg.


Tsultrim Gyaltsen’s boek, ‘Hartekreet aan de geliefde’.


Tsultrim Gyaltsen, Tibetaanse schrijver.


Voormalig politieagent Yugyal, ook vastgehouden in Driru.


Dayang, een oudere Tibetaan, die werd vastgehouden en gemarteld.


Tsering Gyaltsen in het ziekenhuis, nadat hij gewond was geraakt na gewelddadige afranselingen door de politie van tegen het hijsen van de Chinese vlag in Driru protesterende dorpelingen.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer