10 March 2021

Nieuw rapport 'Party Above Buddhism: China’s Surveillance and Control of Tibetan Monasteries and Nunneries

Een nieuw rapport van de International Campaign for Tibet laat zien hoe nieuwe maatregelen van toezicht en controle de Tibetaans-boeddhistische kloostergemeenschap dreigen te veranderen in een instrument van de Chinese Communistische Partij.

Het rapport documenteert beleid en institutionele veranderingen die monniken en nonnen dwingen de belangen van de Communistische Partij te dienen.

Deze veranderingen omvatten onder meer het rechtstreeks toezicht geven op kloosters en nonnenkloosters aan een agentschap van de Communistische Partij; het stationeren van politie- en partijkaders binnen religieuze instellingen; en het onder druk zetten van monniken en nonnen om de Dalai Lama aan de kaak te stellen ter wille van de nationale eenheid van China.

Als leiders van de geweldloze verzetsbeweging van Tibetanen – evenals de bodem van de Tibetaanse cultuur – zijn monniken en nonnen de meest doelgroep voor onderdrukking in Tibet, dat China meer dan 60 jaar geleden annexeerde.

De Communistische Partij beschouwt het Tibetaans boeddhisme als een bedreiging voor haar heerschappij. Maar “Party Above Buddhism” laat zien hoe de nieuwe maatregelen van China een bedreiging vormen voor het voortbestaan ​​van de religie als een authentieke, zelfbepaalde geloofsgemeenschap.

Schokkende voorbeelden

Het rapport noemt schokkende voorbeelden van de groeiende controle van China over het Tibetaans boeddhisme:

Het United Front Work Department, het agentschap dat nu direct toezicht heeft op alle religies, had naar verluidt zijn budget in de Tibetaanse Autonome Regio bijna verdrievoudigd van 23,9 miljoen yuan in 2016 tot 62 miljoen yuan vorig jaar. De TAR beslaat ongeveer de helft van historisch Tibet.

Hoewel de laatste officiële gegevens niet beschikbaar zijn, zei een staatsmedia in 2015 dat maar liefst 6.575 kaders van de partij en de regering in de 1.787 kloosters in de TAR werken. Dat betekent gemiddeld drie tot vier kaders per klooster.
China heeft “heropvoedingsprogramma’s” voor monniken en nonnen gehouden die hen onder druk zetten om loyale volgelingen van de partij te zijn, zelfs ten koste van hun religieuze overtuigingen. China heeft ook een “Vier Standaarden” -beleid afgedwongen dat in wezen vereist dat monniken en nonnen als propagandisten voor de regering dienen.

Naast het dwingen van monniken en nonnen om de huidige Dalai Lama aan de kaak te stellen, claimt China de autoriteit om zijn reïncarnatie te benoemen. China heeft absurde regels uitgevaardigd die Tibetaanse lama’s verplichten om goedkeuring van de overheid te krijgen voordat ze reïncarneren.

Het laat zien hoe sinisering van het Tibetaans boeddhisme vereist dat Tibetaans-boeddhistische instellingen, kanonnen en geestelijken ondergeschikt zijn aan het leiderschap van de Communistische Partij en haar kernwaarden. Het beleid heeft tot doel de morele visies van de geestelijkheid te beteugelen en in overeenstemming te brengen met de staatsideologie.

Frustratie opbouwen

“Party Above Buddhism” documenteert hoe de nieuwe maatregelen van China een langzaam en gestaag verval veroorzaken van kloosters en nonnenkloosters als centra van Tibetaans boeddhistisch onderwijs – een rol die ze eeuwenlang speelden terwijl de Tibetaanse cultuur bloeide.

De maatregelen hebben het vermogen van monniken beperkt om vrij te reizen tussen religieuze instellingen op zoek naar leraren en kennis.

In tegenstelling tot het traditionele kloosteronderwijs, dat aanbeveelt om vroeg in hun leven te beginnen met studeren, kunnen kinderen niet langer deelnemen aan religieuze scholen. Dit heeft de kennisstroom van de ene generatie naar de andere verhinderd en de verbinding tussen docenten en studenten verstikt.

China’s intensieve controle en bewaking van de kloostergemeenschap heeft geleid tot de verdrijving van monniken omdat ze zich niet aan het officiële beleid hielden, evenals tot hun vrijwillig vertrek omdat ze de verstikkende omgeving niet langer aankunnen. Volgens een geleerde in Tibet “is het aantal monniken en nonnen sterk afgenomen, en sommige kloosters en nonnenkloosters zijn vrijwel leeg”.

De publicatie van “Party Above Buddhism” vindt plaats op de dag van de Tibetaanse Opstand, die de verjaardag markeert van de Tibetaanse Opstand tegen de Chinese overheersing in 1959.

De International Campaign for Tibet zei:

“Na meer dan 60 jaar van autoritair schrikbewind van China in Tibet, laat ons nieuwe rapport zien dat het Tibetaans boeddhisme wordt geconfronteerd met enkele van de grootste bedreigingen tot nu toe voor zijn voortbestaan. We hopen dat ‘Party Above Buddhism’ een licht werpt op de nieuwe pogingen van China om dit prachtige geloof om te buigen naar de verwrongen doelen van de Chinese Communistische Partij. We dringen er ook nogmaals bij de internationale gemeenschap op aan om op te komen voor de godsdienstvrijheid van het Tibetaanse volk.

Lees het rapport hier: https://savetibet.org/party-above-buddhism/

Share this
23 January 2024

BIJ BELANGRIJKE VN-REVIEW VERDUBBELT AANTAL STATEN DIE BEZORGDHEID UITEN OVER TIBET

Lees meer
15 January 2024

10 DINGEN OM IN DE GATEN TE HOUDEN IN 2024

Lees meer