26 August 2011

Nepalese politie slaat 10 Maart herdenking hard neer in Kathmandu

De Nepalese oproerpolitie gebruikte “buitensporig” geweld volgens waarnemers in Kathmandu op 10 Maart tijdens de 52ste herdenking van de Tibetaanse Volksopstand.

Honderden politieagenten verzamelden zich in oproeruitrusting rond belangrijke Tibetaanse centra zoals kloosters en scholen, zodat Tibetanen de herdenking bij Samtenling klooster niet konden bijwonen.

Vanaf 3 uur ’s ochtends op 10 maart, waren er meer dan 1000 politie agenten gestationeerd met als doel de Tibetaanse gemeenschap in Kathmandu te verhinderen om de massale Tibetaanse opstand in Lhasa in 1959 te herdenken.

   

Tibetaanse monnik werd hard geslagen op 10-3-2011

Getuigen meldden dat Nepalese politieagenten onbewapende Tibetaanse demonstranten op staat schopten en sloegen, die zijn te zien is op euronews.net en op de website van de Engelse krant de Telegraph. De Telegraph citeerde lokale media rapporten die vaststelden dat er minstens 15 mensen waren vastgehouden en 20 verwond in de commotie die dag. 

Een Tibetaan woonachtig in Kathmandu vertelde ICT dat de situatie op de dag “gespannen” was, en voegde toe dat “mensen enorm nerveus waren; het was angstaanjagend.” In een ander incident op dezelfde dag, werden enkele Tibetanen, inclusief een monnik, hard geslagen door Nepalezen, niet door politie, vlakbij de Boudha stupa.

“De misbruikende acties ondernomen door politie in Kathmandu en getolereerd door Nepalese autoriteiten tegen een vreedzame bijeenkomst van Tibetanen, zijn duidelijke schendingen van universeel erkende rechten en de Nepalese wet. Het Nepalese volk en de internationale gemeenschap zou ernstig bezorgd moeten zijn door de invloed die Beijing, een regime waarbij de schendingen van rechten zeer goed is gedocumenteerd, uitoefent voor haar eigen politieke belangen en tegen de belangen van het volk, inclusief openheid en goed bestuur in Nepal,” zei Tsering Jampa, Directeur van ICT.

In de ochtend van 10 maart onderbrak de politie de voordracht van de Dalai Lama’s jaarlijkse 10 maart verklaring in een poging het evenement te stoppen. De politie trok alleen terug na herhaaldelijke verzoeken van lokale mensenrechten waarnemers.

De politie blokkeerde eveneens de poorten bij enkele Tibetaanse scholen eerder op de dag zodat studenten niet konden deelnemen aan de demonstraties.

Op woensdag brachten Amnesty International, Human Rights Watch en de International Commission of Jurists een verklaring uit die de Nepalese autoriteiten oproepen om zich te houden aan internationale verplichtingen en de binnenlandse wetgeving in haar behandeling van de Tibetaanse gemeenschap. De groepen citeerden de grote druk die Nepalese autoriteiten worden opgelegd door de Chinese regering.

Peking zet Nepalese ambtenaren onder druk om alle activiteiten te voorkomen of beëindigen die beschouwd worden als “anti-China”. (Zie ICT rapporten, ‘Dangerous Crossing’ en ‘An uncertain welcome: how China’s influence impacts Tibetans in Nepal’).

  Vanaf 3 uur ‘s nachts op 10 maart, waren er meer dan 1000 politieagenten gestationeerd om te voorkomen dat de Tibetaanse gemeenschap in Kathmandu hun herdenking konden vieren.
  Honderden politie agenten verzamelden zich in oproeruitrusting rond belangrijke Tibetaanse centra zoals kloosters en scholen, zodat Tibetanen de herdenking bij Samtenling klooster niet konden bijwonen.
  Een Tibetaan woonachtig in Kathmandu vertelde ICT dat de situatie “gespannen” was, en voegde toe dat “mensen enorm nerveus waren; het was angstaanjagend.”
  “De misbruikende acties ondernomen door politie in Kathmandu en getolereerd door Nepalese autoriteiten tegen een vreedzame bijeenkomst van Tibetanen, zijn duidelijke schendingen van universeel erkende rechten en de Nepalese wet,” zei Tsering Jampa, Directeur van ICT.
  Tsering Drolkar, een 36-jaar oude Tibetaanse woonachtig in Kathmandu, heeft een snijwond en kneuzingen opgelopen als gevolg van de misbruik door de Nepalese politie tegen de Tibetaanse gemeenschap in Kathmandu op 10 maart, 2011
Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer