27 August 2011

Nepalese politie arresteert Tibetaanse deelnemers aan vredesmars

2 juli 2009

35 Tibetanen zijn op vrijdag 26 juni opgepakt door de politie dicht bij de grens van Nepal naar Tibet wegens deelname aan een vredesmars. De vredesactivisten probeerden de grens met Tibet te bereiken om aandacht te vragen voor de ernstige mensenrechtenschendingen door China in Tibet.

“Er is geen vrede in Tibet”, verklaarde één van de protestanten aan een journalist. “Mensen worden gedood en gemarteld. Hoewel we Tibetaans zijn kunnen we niet terugkeren naar ons land”. Op maandag zijn de arrestanten weer vrijgelaten. De Chinese ambassadeur drong er namens de Chinese overheid op aan om de Tibetaanse demonstraties in Nepal te stoppen.

Dit was het eerste protest in een half jaar tijd in Nepal. In reactie op het hardhandig neerslaan van protesten in Tibet in het voorjaar van 2008 werden er dagelijks demonstraties georganiseerd.

In deze periode vond er een aantal belangrijke bezoeken van hooggeplaatste Chinese bewindslieden plaats aan Kathmandu. Eén delegatie werd geleid door de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Minister Yang Jiechi, met het verzoek aan de Nepalese autoriteiten om de Tibetaanse demonstraties op Nepalese bodem effectief de kop in te drukken. Er wonen ongeveer 20,0000 Tibetaanse vluchtelingen in Nepal, met de grootste concentratie in de Kathmandu Vallei.

De arrestaties eind juni vonden plaats een dag na een bijzonder driedaags bezoek van Nepalese parlementariërs aan Dharamsala. De volksvertegenwoordigers hadden een audiëntie met de Dalai Lama en benadrukten de historische banden tussen Nepal en Tibet.
Een van de parlementariërs, Dhr. Guatam, liet in een gesprek met een journalist van de ‘phayul’ website weten, dat de groep parlementariërs Dharamsala bezochten om het begrip te vergroten over de Tibetaanse kwestie en de huidige omstandigheden in Tibet en om de baan vrij te maken voor betere betrekkingen tussen de Tibetaanse en Nepalese gemeenschappen”.

De 35 Tibetaanse arrestanten in Nepal zijn na het weekend vrijgelaten.  

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer