28 August 2011

Neef van de maker van ‘Leaving Fear Behind’ ontmoet Mensenrechtenambassadeur Arjen Hamburger

13 oktober 2008

Gyaljong Tsetrin, de neef van de in Tibet gearresteerde amateurfilmmaker Dhondup Wangchen, was maandag 13 oktober op uitnodiging van International Campaign for Tibet – Europe (ICT-E) voor een kort bezoek in Nederland.

In de film ‘Leaving Fear Behind’ komen gewone Tibetanen aan het woord die spreken over de Chinese onderdrukking van het Tibetaanse volk en de hoop op verbetering in het jaar van de Olympische Spelen. Ook uiten de mensen op emotionele wijze hun vertrouwen in de Dalai Lama en zijn middenwegbenadering. Ze spreken de hoop uit dat de Dalai Lama snel terug zal kunnen keren naar Tibet. Filmmaker Dhondup Wangchen nam de film op in de maanden voor de demonstraties in Tibet in maart en april van dit jaar en wordt nu gevangen gehouden in het detentiecentrum Xining in Amdo.

Zijn neef Gyaljong Tsetrin, die daar zelf eind jaren negentig ook vier maanden vastzat als politiek gevangene, benadrukte in de gesprekken dat zijn neef maar één doel voor ogen had met het maken van de film: het naar buiten brengen van de waarheid over de situatie in Tibet.

Gyaljong ontmoette op het Ministerie van Buitenlandse Zaken Mensenrechtenambassadeur Arjen Hamburger die hij een petitie overhandigde. In deze petitie roept hij de Nederlandse regering op om er bij China op aan te dringen alle politieke gevangenen vrij te laten en schendingen van de mensenrechten te beëindigen. Gyaljong sprak verder over de voortdurende onderdrukking in Tibet en hoe die tijdens en na de Olympische Spelen erger is geworden. Gyajong sprak tijdens zijn bezoek aan Nederland ook met afgevaardigden van de Tibetaanse gemeenschap, de Tibet Support Groep en journalisten.

Gyaljong informeerde de Mensenrechtenambassadeur in detail over het lot van filmmaker Dhondup en de vele andere honderden gevangenen die nog steeds in Tibet vastzitten of vermist worden. Ambassadeur Hamburger sprak zijn bezorgdheid uit over de schendingen van de mensenrecht in Tibet en benadrukte dat de Nederlandse regering de mensenrechtensituatie regelmatig onder de aandacht brengt bij de Chinese autoriteiten. Hamburger informeerde Gyaljong ook over het speciale programma waarmee Nederland projecten steunt die de Tibetaanse cultuur in stand helpen houden. Hij nam een exemplaar van de film ‘Leaving Fear Behind’ in ontvangst en ICT’s rapport ‘Tibet at a turning point, the spring uprising and China’s new crackdown’.

International Campaign for Tibet en de Tibet Support Groep organiseren rond 10 december een vertoning van Leaving Fear Behind waarvoor Gyaljong Tsetrin weer naar Nederland zal komen. Delen van de film zijn ook te zien op www.leavingfearbehind.com

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer