26 August 2011

Musicus CHRIS HINZE, brengt zijn fascinatie voor Tibet tot leven met een nieuwe concerttour van "Tibet tot Tanger"

15 september 2010

Door Chris Hinze
’Het leven is een kruistocht, maar onderweg ontdek je, als je goed oplet, dingen die reuze interessant zijn’.

Na een tamelijk hectische periode in mijn leven, besloot ik in 1991 een wereldreis van 1 jaar te maken. Ik was behoorlijk aan het eind van mijn latijn. Fysiek en mentaal. Ik moest weg! Weg van alles..
Ik heb ruim een jaar gereisd met maar een gedachte. ‘Ik wil mezelf ontmoeten’. Ieder mens denkt altijd dat ie zichzelf aardig kent. Zo dacht ik altijd dat ik een vrij mens was met een vrij beroep. Niets is minder waar. Ondanks mijn niet alledaagse leefwijze had ik mezelf dichtgesnoerd met conditioneringen, beperkingen en een perfectionisme, waar weinigen tegenop gewassen waren, incluis ikzelf.

Het leven is een grote reis. We zijn pelgrims van geboorte tot dood. Alles is een les! Reizen is in 1e instantie een diep verlangen naar avontuur. Al reizend verlies je iedere gevoel van tijd. Voor iemand die altijd met een blik op zijn horloge leeft, een openbaring. Reizen is een groot leerproces. Door het reizen raak je onthecht en ik heb erdoor geleerd mijn aandacht minder te richten op het bevredigen van verlangen en meer op mijn innerlijke vrijheid.

Een van de landen die ik graag wilde bezoeken en al jaren mijn fascinatie had was Tibet. Een fascinatie die eigenlijk nergens op berustte. Want wat wist ik ervan? Eigenlijk niets. Eenmaal aangekomen werd ik dermate geboeid, niet alleen door het prachtige landschap maar ook door de mensen en de wijze waarop ze het Boeddhisme ervaren. Maar vooral werd ik diep getroffen door de verhalen, die ik hoorde wat het land was overkomen na de 2e wereldoorlog. Ik schaamde me diep over mijn onwetendheid en het feit dat ik me nooit in hun problematiek had verdiept.

Door toeval kwam ik in het Tsurpuklooster, de basis van de Karmapas en werd daar enorm vriendelijk en gastvrij ontvangen. Alles maakte zo’n enorme indruk op mij dat al snel het idee ontstond om iets terug te doen voor dit prachtige volk. Met mijn opname apparatuur begon ik de gezangen van monniken, de puja’s, en de mantra’s op te nemen. Met het idee om bij thuiskomst in Nederland daar iets mee te gaan doen. Eenmaal thuis las ik een groot artikel in de Stern, dat inmiddels de jonge Karmapa was gevonden in het Tsurpu klooster en dus ben ik het jaar daarop weer terug gegaan naar Tibet om van de toen 7jarige Karmapa een mantra op te nemen en uiteraard weer gezangen van de monniken.

Thuisgekomen ontwikkelde zich een enorme produktie hier omheen en die heb ik toen via via naar de Dalai Lama gestuurd. Naar aanleiding hiervan werd ik het jaar daarop na mijn tournee in India door de Dalai Lama uitgenodigd voor een interview. Bij het afscheid vroeg hij mij de ‘Tibetan case’ zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen. En dit resulteerde uiteindelijk in de cd-serie Tibet impressions 1, 2 en 3 en een totaal uitverkochte tournee langs de Nederlandse theaters met de Guyoto monniken en Tipa. Wat ook weer resulteerde in een live cd. Een gedeelte van de opbrengst van deze succesvolle cd’s kwam ten goede van Tibet.

Tibet heeft sindsdien altijd een warme plek in mijn hart gehad . Vandaar ook de grote aandacht, die ik in mijn komende multimedia solotour ‘van Tibet tot Tanger ‘ besteed. 4 Stukken, waarbij de Guyoto monniken, Tsurpuklooster, de Karmapa en uiteraard de Dalai Lama en vele anderen centraal staan.

Voor meer info over de tour zie www.chrishinze.nl
Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer