12 November 2015

Mijn Tibet: ICT Speciale Editie Kalender 2016

Het verheugt ons om u dit jaar een Speciale Editie ICT Kalender 2016 te kunnen presenteren met als titel

“Mijn Tibet”

ter ere van de 80ste

verjaardag van Zijne Heiligheid de Dalai Lama. De kalender is nu beschikbaar in onze


ICT-webwinkel

.


Alle foto’s en teksten, die in de kalender te zien zijn, komen uit


een boek getiteld “Mijn Tibet”


door de in 2002 overleden fotograaf en bergbeklimmer Galen Rowell. Galen’s passie voor Tibet kwam tot stand, nadat hij een aantal keren van het midden tot eind jaren ’80 voor zijn werk naar Tibet gereisd was. Hij geloofde dat de toekomst van het milieu en het landschap van Tibet het best geleid konden worden door Tibetanen zelf, van wie de boeddhistische cultuur eerbied voor de onderlinge afhankelijkheid van mens en natuur voorschrijft. Hij schrijft in zijn boek,


“Het Tibetaanse Plateau, als een van die resterende legendarische wilde plaatsen, zoals de Serengeti vlakte, de Galapagos Eilanden, en Yosemite Valley, die voor hun eigen intrinsieke waarde bewaard moet worden voor iedereen, in plaats van te worden veranderd voor het korte termijn voordeel van enkelen. Zo moet men ook de Tibetaanse cultuur laten voort te bestaan in haar natuurlijke omgeving.”


Galen vond het uitermate belangrijk om het verhaal van Tibet met een breder publiek te delen. Dit streven leidde hem naar het idee voor een boek met zijn foto’s van Tibet, gecombineerd met citaten en reacties van Zijne Heiligheid op de beelden van een vaderland, dat hij al meer dan drie decennia lang niet met eigen ogen had gezien. Dus ging Galen op weg naar Dharamsala, India, voor zijn eerste audiëntie met Zijne Heiligheid de Dalai Lama.


My Tibet calendar


In de inleiding van zijn boek beschrijft Galen de reactie Zijne Heiligheid op de eerste dia,


“Op het moment dat de dieren op het scherm verschenen, sprong Zijne Heiligheid in jongensachtige opwinding van zijn stoel … Met een uiting van pure vreugde, begon Zijne Heiligheid zijn gevoelens uit te storten: “We hebben onze wilde dieren altijd beschouwd als een symbool van vrijheid. Niets houdt ze tegen. Ze lopen vrij. Dus, zie je, zonder hen ontbreekt er iets in zelfs het meest prachtige landschap. Het land raakt leeg en alleen met de aanwezigheid van in het wild levende dingen kan het haar volledige schoonheid krijgen. Natuur en wilde dieren vullen elkaar aan. Mensen, die tussen de wilde natuur leven zonder deze schade te berokkenen, zijn in harmonie met de omgeving. Iets van deze harmonie blijft in Tibet, en omdat we dit in het verleden hebben ervaren, hebben we een zekere gerechtvaardigde hoop voor de toekomst. Als we een poging doen, zullen we dit allemaal weer terugkrijgen.”


(De eerste dia was een foto van een kudde Kiangs, de Tibetaanse wilde ezels.)


My Tibet calendar


Op het hoofdkwartier van ICT in Washington DC hebben we het geluk, dat in ons kantoor veel van Galen’s foto’s en teksten aan de muren hangen en kunnen we de foto’s bekijken en bijbehorende quotes lezen. Het zijn aangrijpende en ontroerende afbeeldingen. Deze foto’s van Tibet zijn van het midden tot eind jaren ’80 gemaakt, precies rond de tijd dat ICT werd opgericht en toen Galen mede-voorzitter van ICT’s Raad van Advies was. Hoewel meer dan 25 jaar zijn verstreken sinds deze beelden werden genomen en er vergaande en drastische veranderingen in Tibet hebben plaatsgevonden, zijn deze foto’s een grimmige herinnering, hoezeer de Tibetaanse cultuur en haar landschap vandaag de dag de aandacht en steun van de rest van de wereld nodig heeft.


In dit kader is de Centrale Tibetaanse Adminstration in Dharamsala vorige maand een


campagne


gestart, waarin “bij de in Parijs voor de VN COP21 klimaattop bijeenkomen wereldleiders wordt aangedrongen om het belang van Tibet voor het milieu en de gezondheid en duurzaamheid van de planeet te erkennen, en te zorgen dat Tibet, als een in milieu opzicht strategisch gebied, een centrale plaats krijgt in de wereldwijde klimaatverandering discussies.” In een ter gelegenheid van de klimaattop voorbereide


videoboodschap


, roept Zijne Heiligheid de Dalai Lama ons allen op om het milieu te beschermen. Voor hem is het doel “een gezonde wereld, een gezonde planeet”.


My Tibet calendar

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer