Met dank aan de moedige journalisten die de Chinese black-out van Tibet doorboren
De afgelopen weken hebben diverse onafhankelijke journalisten gedurfde acties ondernomen om de informatie black-out, die door de Chinese autoriteiten in Tibet is opgelegd, te doorboren. Chinese autoriteiten heeft de formele afsluiting voor buitenlanders van de Tibetaanse Autonome Regio van 20 februari tot 31 maart 2012 aangekondigd. Ze hebben ook de Tibetaanse gebieden in de Sichuan en Qinghai provincies afgesloten, waar protesten en zelfverbrandingen hebben plaatsgevonden.
(lees het Reporters Without Borders rapport: Tibet afgesneden van de Rest van de Wereld).
Tegelijkertijd publiceerde de Chinese staatsmedia artikelen, die proberen de situatie in Tibetaanse gebieden te portretteren als normaal. Daarnaast bekritiseren Chinese ambtenaren Westerse verslaggevers voor het verdraaien van de echte situatie in Tibet en ontzeggen hen de toegang tot Tibet om uit de eerste hand de werkelijke situatie in Tibet te beoordelen.
Hieronder volgt een lijst van de journalisten, die onlangs creatieve en zelfs riskante stappen hebben ondernomen om de Chinese wegversperringen en andere obstakels te omzeilen en zo verslag uit te brengen vanuit de Tibetaanse gebieden.
U kunt zelf ook de volgende Actie ondernemen. Neem de tijd om deze journalisten te bedanken voor de resolute wijze waarop ze in actie zijn gekomen om uit de eerste hand nauwkeurig verslag te doen van de huidige situatie in Tibet. Twitter en/of e-mail links zijn vermeld bij de artikelen hieronder.
[Sky News, Holly Williams] China: zelfverbrandingen zijn terrorisme in vermomming
6 maart, 2012
Onder het dominerende Kirti klooster, een uitgestrekt complex waar honderden Boeddhistische monniken wonen, is Aba nu overspoeld door de Chinese paramilitaire politie. Nadat Sky News Aba verliet, werd de bemanning vastgehouden door de politie die de tassen doorzocht en audio materiaal wiste van een recorder. De politie nam een computer en een fototoestel in beslag, bedreigde om de Chinese visums in te trekken en volgde de auto voor 300 kilometer. De beelden uit Aba zijn wellicht de meest indringende tot nu toe.
Contact: Twitter: @SkyHWilliams
[AP’s Gillian Wong] Afgesloten: Leven in een dissidente Tibetaanse stad
1 maart 2012
Vorige week lukte het een verslaggever van Associated Press om door een aantal controleposten langs de weg, die naar Aba leidt, te komen om een zeldzame glimp te kunnen opvangen van een stad die al meer dan drie jaar is afgesloten van de buitenwereld. Hij legde een duidelijke stijging vast op camera in het opschroeven van de beveiliging deze week voorafgaand aan de gevoelige herdenkingen rondom 10 maart.
Contact: Twitter: @gillianwong, E-mail: [email protected]
[NPR Louisa Lim] Op het Tibetaans Plateau, een gevoel van voortdurend toezicht
22 februari 2012
Woensdag markeert het traditionele Tibetaanse Nieuwjaar, maar veel Tibetanen zullen geen feestvieren. Ze zullen rouwen om de nu al 25 Tibetanen die zichzelf het afgelopen jaar in brand staken als protest tegen de Chinese overheersing. Ooggetuigen zeggen dat de stad Aba, de locatie van veel van de zelfverbrandingen, lijkt op een Chinese militair kamp ?met om de paar meter soldaten en oproerpolitie. NPR’s Louisa Lim reisde elders op het Tibetaanse plateau om verslag te doen en stuurde deze aflevering.
Contact: Twitter: @ limlouisa
[Sydney Morning Herald van Philip Wen] Inside Story: Tibetaans ongenoegen smeult
18 februari 2012
Als je voet zet op de belangrijkste straat in het kleine stadje Aba, kun je het onheilspellende gevoel niet van je afschudden, dat elke beweging wordt gadegeslagen. Bij elke kruising staat zwaar bewapende politie staat opgesteld. Veiligheidspersoneel met bespijkerde stokken staan ?op de wacht naast legervrachtwagens vol soldaten in oproerpolitie uitrusting. Wegversperringen snijden de stad aan beide uiteinden af, waarbij elk voertuig dat de stad binnengaat en verlaat op de voet wordt gevolgd en identiteitskaarten routinematig worden gecontroleerd.
Contact: Twitter: @PhilipWen11, E-mail: [email protected]
[McClatchy Tom Lasseter] Zeldzaam bezoek aan afgelegen Chinese regio toont de diepte van de Tibetaanse wanhoop
14 februari 2012
McClatchys Kantoorhoofd in Beijing, Tom Lasseter, sloop Ngaba in om te proberen de situatie in te verifiëren.
Contact: Twitter: @ TomLasseter, E-mail: [email protected]
[The Guardian Jonathan Watts] In het hart van Tibets verzet (met video)
10 februari 2012
In de straten van Aba houden rijen van paramilitaire politie, gewapend met geweren, stokken en bespijkerde knuppels een nauwlettend oog over de boeddhistische monniken in rood gewaad. Na een rit van 10-uur over het Tibetaanse plateau, lukte het Jonathan Watts om ongemerkt de stad in te komen. Hij was er getuige van hoe de autoriteiten proberen om afwijkende meningen te doven met brandblusapparaten, oproerpolitie en patriottische ‘heropvoedings’ campagnes.
Contact: Twitter: @jonathanwatts
[BBC News’ Michael Bristow] Chinas afgrendeling sluit Tibetaanse onrust af (met video)
09 februari 2012
Het is moeilijk om precies te achterhalen wat er gaande is. Op een reis naar de Tibetaanse gebieden werd de BBC teruggestuurd, vastgehouden en lastiggevallen door Chinese beveiligingstroepen.
Contact: Twitter (zijn werkgever): @BBCNews
[CNN Stan Grant] CNN team vastgehouden te midden hardhandig Chinese optreden in Tibet (met video)
31 januari 2012
Het is na 10 uur p.m. als we zien een licht in de verte. We hebben meer dan drie uur gereisd op een winderige, ijzige weg in het westen van China.
Links
1) Authorities tighten grip, isolating Tibet even more from the outside world