26 August 2011

Manifestatie 'Speak up for the Tibetan heroes' op 10 december, kom ook!

De VN stelt op 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten, de verdedigers van mensenrechten centraal. Om solidariteit te betuigen aan de mensenrechtenverdedigers in Tibet en China organiseren de Tibet Support Groep Nederland, de Tibetaanse Gemeenschap Nederland en International Campaign for Tibet Europe een vreedzame manifestatie bij de Chinese ambassade onder het motto: Speak up for the Tibetan heroes!

Het is bemoedigend voor mensenrechtenverdedigers wereldwijd dat dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede aan Liu Xiaobo is toegekend. Hij vertegenwoordigt de groeiende stem onder het Chinese volk, die stelt dat het belangrijk is dat het Chinese leiderschap het Tibetaanse probleem oplost. Een oplossing voor Tibet via dialoog is volgens hem ook in het belang van het Chinese volk.

Liu Xiaobo is mede-ondertekenaar van een brief aan de toenmalige Chinese president Jiang Zemin in september 1996. De brief onderschrijft het recht op Tibetaanse zelfbeschikking en het belang van een dialoog met de Dalai Lama. In één van zijn talloze artikelen stelt hij:
“Om echt een ‘brede Chinees-Tibetaanse eenheid’ te bewerkstelligen, moeten de Han-Chinezen leren om het geloof van het Tibetaanse volk te respecteren. En de beste manier om dit respect te tonen, is om de spirit van het Land van de Sneeuw, de Dalai Lama, terug te laten keren naar Tibet.”

China houdt Tibet al ruim 60 jaar bezet en vele duizenden Tibetanen kwamen om het leven. Tot op de dag van vandaag vinden er grove mensenrechtenschendingen plaats, zoals willekeurige detentie en marteling. Na de protesten in Tibet in het voorjaar van 2008, zitten er honderden politieke gevangenen vast of worden vermist. Met name het afgelopen jaar nam de systematische vervolging van Tibetaanse schrijvers, dichters, musici, filmmakers en andere kunstenaars in Tibet sterk toe.

In Tibet zijn veel mensenrechtenverdedigers die op internationaal niveau minder bekend zijn dan Liu Xiaobo, zoals Runggye Adak, Tenzin Deleg Rinpoche, Karma Samdrup, Dhondup Wangchen en Tsering Woeser. Velen van hen zitten lange gevangenisstraffen uit omdat zij zich uitspraken over de fundamentele rechten van het Tibetaanse volk. Zij zetten zich met groot persoonlijk risico in, zowel voor henzelf als hun families. Met deze manifestatie willen wij onze dankbaarheid tonen voor hun inzet en onze eer bewijzen aan deze Tibetaanse helden.

Op 10 december roepen wij de Chinese regering op tot:

  • de onvoorwaardelijke vrijlating van alle Tibetaanse politieke gevangenen
  • rectificatie van het VN Convenant over Civiele en Politieke Rechten
  • het invoeren van mensenrechtenhervormingen in Tibet
  • het hervatten van de dialoog met de Dalai Lama en de Tibetaanse regering in ballingschap

Om je op te geven voor de manifestatie, stuur een email naar [email protected] of bel naar 020-3308265.  Contactpersoon bij ICT is Jorieke Bakker. De manifestatie vindt plaats op vrijdag 10 december van 15.00-17.00 bij de Chinese Ambassade in Den Haag. Er is speciaal busvervoer vanaf Amsterdam CS om 13.30.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer