3 januari 2020

Internationale centra van de abt van Larung Gar gesloten onder vermoedelijke druk van China

Een van de toonaangevendste Tibetaanse boeddhistische stemmen in de Volksrepubliek China heeft een verrassende aankondiging gedaan over de sluiting van zijn Bodhi-instituut voor mededogen en wijsheid, dat locaties over de hele wereld heeft.

De Internationale Campaign for Tibet (ICT) heeft gehoord dat sommige volgers van Khenpo Sodargye vermoeden dat er aan de sluiting meer ten grondslag ligt dan de reden die Sodargye in zijn aankondiging op 30 december 2019 gaf.

Die aankondiging, geschreven in het Chinees en geplaatst op de website van Larung Gar op 30 december 2019, stelt dat sommige mensen “verschillende activiteiten hebben ondernomen in naam van het Instituut”, en voegt eraan toe dat Sodargye het ontmoedigend vindt dat sommigen van hen zich bezighouden in ‘illegale activiteiten’.

Een Chinese discipel van Sodargye die in het Westen woonde, vertelde ICT dat hoewel de aankondiging van de sluiting klopt, de gegeven redenen ‘duidelijk’ waren geschreven door Sodargye onder leiding van de Chinese autoriteiten.

De leerling zei dat hij informatie uit China ontving dat Sodargye en de andere abt van Larung Gar, Khenpo Tsultrim Lodro, in november 2019 afzonderlijk zijn ondervraagd door de Chinese autoriteiten en dat de sluiting verband houdt met deze ondervragingen. Het woord “Khenpo” is een Tibetaanse term die verwijst naar kloosterabten en andere oudere monniken.

Beide abten waren de primaire discipelen van Khenpo Jigme Phuntsok, de oprichter van de Tibetaanse Boeddhistische Academie Larung Gar in Oost-Tibet, beter bekend als het Boeddhistische Instituut Serthar Larung Five Sciences. Jigme Phuntsok stierf in 2004, en sindsdien wordt het instituut geleid door een team van abten, waaronder Sodargye en Tsultrim Lodro.

Larung Gar is een van de grootste en meest invloedrijke centra voor de studie van het Tibetaans boeddhisme in China, en trekt zowel Tibetaanse als Chinese studenten aan. In de afgelopen vijf jaar hebben de Chinese autoriteiten delen van het kloostercomplex herhaaldelijk gesloopt, waarbij monniken en nonnen werden gedwongen om te vertrekken, in een poging de omvang van het centrum te verkleinen. Larung Gar overleefde eerdere pogingen van de Chinese autoriteiten om delen ervan te slopen.

Zowel Sodargye als Tsultrim Lodro hebben de afgelopen jaren internationale reizen gemaakt en lezingen gegeven over het boeddhisme en de boeddhistische filosofie. De sluiting van de internationale centra van Sodargye kan een poging zijn om zijn religieuze en morele invloed, die de afgelopen jaren is toegenomen, te beperken. In 2014 stond Sodargye op de cover van het Chinese tijdschrift Renwu Zhoukan (People Weekly). Dit was waarschijnlijk de eerste keer dat een boeddhistische monnik of een Tibetaan op de omslag van het tijdschrift stond.

In zijn verklaring zei Sodargye zei dat hij de volgende acties onderneemt:
1. Ik sluit het Bodhi-instituut voor mededogen en wijsheid. Als gevolg hiervan zullen alle regionale dharmacentra, commissies en instellingen die verbonden zijn aan en gevestigd zijn in naam van [het] Bodhi-instituut worden ontbonden. Ik wil er nogmaals op wijzen dat alle activiteiten van deze instellingen worden opgeschort en dat websites die daarmee verband houden worden opgeheven.
2. Voortaan, als je enige vorm van aankondiging tegenkomt die in naam van Bodhi Institute wordt gedaan, zijn ze nep. Elk type donatie dat wordt gevraagd in de naam van Bodhi Institute heeft niets met mij te maken, en men moet er niet ten prooi aan vallen. Als iets dergelijks gebeurt, zal ik juridische stappen ondernemen om de dader te identificeren die verantwoordelijk is.
3. Ik zal blijven houden van zowel de natie als de religie en zal in dienst staan ​​van een trouw publiek. Ik hoop dat het getrouwe publiek eerlijk blijft en zich aan de wet houdt.

Share this
29 november 2023

TIBETAANS BOEDDHISME IN DE SCHIJNWERPERS OP INTERNATIONALE CONFERENTIE OVER RELIGIEUZE VRIJHEID

Lees meer
29 november 2023

STEUN VS VOOR OPLOSSING KWESTIE TIBET

Lees meer