14 March 2015

Krachtig symbool van de Tibetaanse strijd nu Tibetanen zich in Parijs voor rally verzamelen

  • ICT sluit zich aan bij duizenden Tibetanen en hun supporters uit heel Europa, die zich in Parijs verzameld hebben voor een grote betoging op 14 maart 2015 om solidariteit te tonen met de Tibetaanse vrijheidsstrijd en de Dalai Lama, die dit jaar 80 zal worden.
  • Cartoonisten en kunstenaars, waaronder de beroemde Zwitserse kunstenaar Cosey, hebben sprekende cartoons gemaakt voor de rally Parijs, die de waarden van vrijheid van meningsuiting en politieke vrijheid uitbeelden door middel van cartoons.
  • Tijdens de rally zal de Verklaring van Parijs worden gepresenteerd, die Europese leiders oproept om het Tibetaanse volk te steunen tegen onderdrukking. De rally zal worden bijgewoond door de heer Robert Badinter, voormalig minister van Justitie in de Franse regering.

Europe Stands with Tibet

Matteo Mecacci, President van de International Campaign for Tibet, die tijdens de Paris rally zal spreken, zei: “Deze rally is ter herdenking van een historische en sombere dag en we willen onze steun en solidariteit tonen voor de Tibetaanse zaak. Op 10 maart 1959 kwamen Tibetanen in opstand om zich te verzetten tegen de Chinese bezetting en het recht op te eisen om hun eigen zaken te bepalen. Zesenvijftig jaar later is de situatie in Tibet alleen maar erger geworden. Honderd zeven en dertig Tibetanen hebben zichzelf in brand gestoken in één van de grootste golven van zelfverbranding als politiek protest wereldwijd. De beveiliging in Tibet is dramatisch toegenomen, maar toch heeft het volk van Tibet hun vastberadenheid getoond om hun identiteit en toewijding aan de Dalai Lama uit te drukken.”

De Zwitserse kunstenaar Cosey, die een van de tekeningen die tijdens de rally zal worden getoond, heeft gemaakt, zei: “Ik ben zeer verontrust over de verslechtering van de mensenrechten in Tibet, de afwezigheid van vrijheid van meningsuiting, de bedreigingen van de vrijheid van godsdienst en de fundamentele rechten van het Tibetaanse volk. Dit moet met kracht door onze politieke leiders worden veroordeeld. Ik betuig mijn respect aan de moed van alle Tibetaanse kunstenaars, musici, schilders, schrijvers of dichters, die hun kunst te gebruiken om zich te verzetten tegen de onderdrukking van hun volk ??en hun culturele identiteit te verdedigen. Hun strijd is onze strijd.”

10 maart 2015 is de 56ste verjaardag van de Tibetaanse opstand, die leidde tot de vlucht van de Dalai Lama in ballingschap in 1959 en het is de zevende verjaardag van een ongekende golf van protesten, die Tibet in 2008 overspoelde en die van Chinese zijde alleen leidde tot een gewelddadige reactie. Dit jaar heeft de 10 maart herdenking de bijzondere omstandigheid dat, dat de Dalai Lama dit jaar 80 zal worden, een moment van bijzondere betekenis voor Tibetanen.

Europe Stands with Tibet

Voetnoten:
1. Alle 11 originele cartoons zijn beschikbaar voor download op: http://europe-stands-with-tibet.org/2015/03/cartoonists-for-tibet/
2. De organisatoren van de rally zijn de Tibetaanse gemeenschappen in Europa, International Campaign for Tibet, het International Tibet Network, en de Tibet Initiative Deutschland.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer