18 August 2016

Kleurrijke ontvangst van Tibetballon in Nederland

AMSTERDAM – Gisteren op 17 augustus hebben ruim honderd Tibetanen en supporters tijdens het Ballonfiësta in Barneveld de Tashi Gyaltsen, ’s werelds grootste Tibet luchtballon op kleurrijke wijze verwelkomd. De op de ballon afgedrukte Tibetaanse vlag is sinds de bezetting 60 jaar geleden in heel Tibet door China verboden. Sindsdien is de Tibetaanse nationale vlag een symbool voor vrijheid en mensenrechten in Tibet.


Tibetballon Tashi Gyaltsen voor het eerst in Nederland

Kleurrijk welkom voor Tibetballon Tashi Gyaltsen in Nederland

Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet: “Voor Tibetanen is het zien van de Tibetvlag die vrij boven het Nederlandse landschap vliegt een zeer emotionele ervaring en het vervult mij met trots dat ik in een land leef waar mensen in vrijheid hun mening kunnen uiten. In Tibet zelf is de vlag streng verboden en alleen al op het bezit staan zware gevangenisstraffen. Mijn dank gaat natuurlijk uit naar de festival organisatoren voor het mogelijk maken dat de Tibetballon hier aanwezig is, maar met name ook aan het echtpaar Heaven Crawley en Paul Dopson die het initiatief genomen hebben voor de Tibetballon. Deze unieke gelegenheid maakt het mogelijk om de mensenrechten in Tibet en haar door China ernstige bedreigde cultuur en identiteit onder de aandacht te brengen.”
International Campaign for Tibet, de Tibet Support Groep en de Tibetaanse Gemeenschap in Nederland verzorgden een traditionele Tibetaanse welkomstceremonie ter ere van de Tibet luchtballon. Tibetaanse monniken en vertegenwoordigers van de Tibet organisaties boden aan de piloten als symbool voor voorspoed katha’s (Tibetaanse sjalen) aan.
Op 11 juli 2015 werd de Tibet luchtballon voor het eerst gelanceerd bij het Sakya Tashi Ling Klooster in Spanje ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van de Dalai Lama. De initatiefnemers van de Tibet Ballon zijn het Engelse echtpaar Heaven Crawley en Paul Dopson, beide luchtballonpiloten. Nadat zij in India in aanraking kwamen met Tibetaanse vluchtelingen wilden zij iets doen voor Tibet doen en met behulp van donaties werd de Tibet luchtballon een feit. 

Tibetballon Tashi Gyaltsen voor het eerst in Nederland

Khenpo Kartse vrijgelaten na afloop gevangenisstraf.

De Tibetaanse vlag werd in 1913 door de dertiende Dalai Lama geïntroduceerd als symbool van een onafhankelijk Tibet en is sinds de Chinese bezetting in 1950 in Tibet streng verboden. 

Meer informatie over de Tibet Ballon leest u hier: http://www.tibetballoon.org.uk/
Meer informatie over ICT vindt u op: www.savetibet.nl

De TV Omroep Gelderland heeft TV interview gedaan met ICT directeur Tsering Jampa en een uitgebreid een verslag gemaakt van het evenement:

Het TV Interview met ICT Director Tsering Jampa is hier te zien.
Het verslag evenement zelf kunt u hier bekijken (Het gedeelte over de Tibetballon begin op de 13e minuut).

Zie ook: Tibet luchtballon van 17-20 augustus op Ballonfiësta Barneveld

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer