29 December 2011

Kashag verklaring over zelfverbrandingen

4 november 2011

Kashag verklaring van 3 november 2011

Het meest recente geval van zelfverbranding doet de Kashag (Tibetaanse regering in ballingschap) er bij China op aandringen om de problemen op te lossen en ongefundeerde aantijgingen te stoppen.

De Kashag is diep bedroefd door het meest recente geval van zelfverbranding door Palden Choetso (Choesang), een non uit het Tawu Gaden Choeling klooster nabij het Nyitso klooster in het oosten van Tibet. Ze was 35 jaar oud.

Namens de Tibetanen in ballingschap wil de Kashag graag haar oprechte medeleven betuigen aan haar familie leden. Als teken van respect organiseren de Kashag en het Tibetaanse parlement in ballingschap morgen om 9:00 in Tsuklakhang gezamenlijk een gebedsherdenking voor ‘alle vertrokken zielen’.

De Kashag wil graag duidelijk maken dat het solidair is met het Tibetaanse volk in Tibet, die voortdurende onderdrukking door de Chinese autoriteiten te verduren hebben. Dit kortzichtige beleid van de Chinese regering heeft tot nu toe elf Tibetanen er toe gedreven om zich in brand te steken.

In plaats van dat de echte problemen worden aangepakt die Tibetanen aanzetten tot deze zelfverbrandingen, verwijt Xinhua, het officiële nieuws orgaan van de Chinese overheid, Tibetanen in ballingschap van het aanzetten tot dergelijke wanhopige en vertwijfelde daden. De Kashag dringt er bij de Chinese regering op aan om het slingeren van ongefundeerde beschuldigingen te stoppen en te beginnen met het oplossen van de werkelijke problemen. De Volksrepubliek China kan dit doen door het repressieve beleid ten opzichte van Tibetanen te beëindigen en meer vrijheid van godsdienst en meningsuiting toe te staan.

De Kashag herhaalt haar eerdere oproep aan China om onafhankelijke delegaties en de media toe te staan in het gebied te reizen om de situatie te onderzoeken en het voor medische teams mogelijk te maken om behandeling te geven aan hen die gewond zijn geraakt.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer