14 December 2012

Jonge Tibetanen veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf na Chabcha studentenprotesten

ICT Report | 12 december 2012

· Acht Tibetaanse studenten veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf jaar na studentenprotest
· Boekje uitgegeven door districtsbestuur ontketent een aantal grote demonstraties
· Studenten ernstig gewond tijdens reactie autoriteiten op vreedzame protesten
· Drie monniken aangehouden bij klooster in de buurt Chabcha en beschuldigd van verspreiding informatie over de protesten

Acht Tibetaanse jongeren zijn veroordeeld tot termijnen van vijf jaar gevangenis na de recente door studenten aangevoerde protesten in de Oost Tibetaanse stad Chabcha. Naar wordt aangenomen, worden de acht studenten, Rabten, Wangdue Tsering, Chamba Tsering, Choekyong, Tashi Kunsang, Dorjee Tsering, Sanggye Dundrup en Kunsang Bum, beschuldigd van het organiseren van studentendemonstraties in reactie op een door het districtsbestuur verspreid boekje, aldus een Tibetaanse bron in ballingschap.

Het boekje is de aanleiding voor de protesten “Tien manieren om tegen de huidige situatie in Tsolho Prefecture aan te kijken” (een gedeeltelijke vertaling van het Tibetaanse Centrum voor Mensenrechten en Democratie kan hier gevonden worden). Het boekje werd begin mei gedrukt en later verspreid als onderdeel van een propaganda campagne in de aanloop naar het 18de partijcongres, welke op 8 november 2012 begon.

Naast de beweringen zoals “De 14e Dalai Lama is geen gewoon religieus persoon. Hij is een zwalkende politicus, die het Chinese moederland wil verdelen en [is] een politiek instrument van de westerse oppositie tegen China,” bevat het pamflet een simplistische tirade over de Tibetaanse zelfverbrandingsprotesten. Deze worden gelijkgesteld aan” terroristische daden”, gepleegd door mensen die “louter marionetten zijn van de Tibetaanse onafhankelijkheidskrachten”.

De studenten zijn afkomstig uit de Tsolho (Chinees: Hainan) Professional Training School, die gelegen is in Chabcha, de Tibetaanse Autonome Prefectuur Tsolho (Chinees: Hainan), provincie Qinghai (Tibetaanse gebied Amdo). De school is gespecialiseerd in onderwijsprogramma’s in de Tibetaanse en Chinese geneeskunde, evenals programma’s voor het beroepsonderwijs, zoals timmer-en technologische vaardigheden.

Het boekje, dat de aanleiding vormt voor de demonstraties, was met hoon begroet door studenten, van wie sommigen hun exemplaar uit protest weggooiden, en wellicht verbrandden. Dit leidde tot een reactie van het beveiligingspersoneel, aldus een Tibetaanse bron in ballingschap, die in contact staat met Tibetanen uit het gebied. Één van de studenten werd ernstig verwond door de veiligheidstroepen, vermoedelijk de Gewapende Volkspolitie, en ligt nu met ernstige hersenbeschadiging in het ziekenhuis.

“De sturen van de veiligheidstroepen in Chabcha, die jonge mensen ernstig slaan en verwonden voor het uiten van hun mening, is niet alleen kwaadaardig, het is van overheidswege gesanctioneerd, crimineel gedrag tegen Tibetanen”, zegt Tsering Jampa, Executive Director van International Campaign for Tibet in Europe.

De initiële reactie van het veiligheidspersoneel leidde tot een demonstratie door een grotere groep studenten, voornamelijk van de Tibetaanse geneeskunde programma van de school. Naar aanleiding van dit protest vond, volgens deze zelfde Tibetaanse bronnen, op 26 november een andere, grootschalige demonstratie plaats, waarbij naar schatting 1.000 Tibetanen betrokken waren, onder wie studenten uit de hele school. Opnieuw sloegen de beveiligingstroepen studenten, verwonden meerdere van hen, waardoor ten minste 20 voor behandeling naar ziekenhuis moesten en vier spoedeisende medische behandeling moesten ondergaan, aldus Voice of America (VOA, 26 november 2012). Ook vuurde het beveiligingspersoneel waarschuwingsschoten af, maar naar wordt aangenomen is niemand hierdoor gewond geraakt, en gebruikte zij traangas op de studenten, van wie er vier werden aangehouden, aldus Radio Free Asia, daarbij verwijzend naar Tibetaanse bronnen in Tibet (RFA, 27 november 2012).

Tijdens de protesten, riepen de studenten op voor meer vrijheid, gelijkheid tussen de nationaliteiten in China, en verandering in de manier waarop de Tibetaanse gebieden worden bestuurd. Veiligheidstroepen omringden de school, sloten de studenten binnen op, waar ze de toegang tot hun ouders werd ontzegd, terwijl internet en telefoonlijnen beperkt toegankelijk waren. Uiteindelijk werden de studenten vrijgelaten en toegestaan om naar hun families te gaan.

Een andere groot protest vond twee dagen later, op 28 november, plaats, aldus Radio Free Asia, die bronnen in Tibet aanhaalt (RFA, 28 November 2012). Studenten demonstreerden vreedzaam voor overheidsgebouwen in Chabcha, waarbij werd opgeroepen voor vrijheid en Tibetaanse taal rechten. Veiligheidstroepen gebruikten opnieuw traangas, sloegen de studenten, en hielden volgens RFA vijf van hen aan.

Het boekje, dat aanleiding is voor de protesten, beschrijft ook degenen, die zichzelf verbrand hebben als ‘meegezogen in een samenzwering’ door degenen die “illegale vergaderingen, optochten en demonstraties gebruiken om hun criminele doelstellingen te realiseren.” Het boekje waarschuwt de lezer dat:

“Volgens de nationale wetgeving omtrent vergadering, optocht en demonstratie, moet men ten minste vijf dagen voorafgaand aan het evenement naar het de belangrijkste [relevante overheids-] kantoor schrijven om toestemming te krijgen. De brief moet de [aard van] bijeenkomst, optocht of demonstratie specificeren, alsmede de methode, doel, folders, slogans, aantal deelnemers, aantal voertuigen, soorten en aantal microfoons en de duur van het evenement. De organisator van het evenement dient zijn naam, woonadres en beroep op te geven.”

Drie monniken aangehouden op beschuldiging van het verspreiden van informatie over de Chabcha protesten

Volgens een Tibetaanse bron in ballingschap zijn drie monniken gearresteerd en in staat van beschuldiging gesteld voor het verspreiden van informatie en mogelijk in omloop brengen van foto’s van de Chabcha protesten. Één van de monniken, Sungrab Gyatso, werd op 1 december in Chabcha gearresteerd, terwijl de monniken Sangdrag en Yeshi Sangpo op 3 december werden aangehouden in het Khyamru klooster, net buiten Chabcha in de gemeente Erdi gelegen.

Een Tibetaan in ballingschap meldde dat op 3 december troepen en politie in de buurt van het klooster arriveerden en in de omgeving op het voormalige terrein van de Militaire Basis 5782, dat al lange tijd in onbruik is, militaire oefeningen hielden. De oefeningen leken bedoeld om de monniken en plaatselijke bevolking te intimideren. Een aantal monniken verzamelde zich en bereidde zich voor om naar de overheidskantoren in het gebied te gaan om over de situatie te klagen. Ze werden tegengehouden door de lokale dorpelingen, die bezorgd waren voor hun veiligheid, waarop de monniken terug keerden naar het klooster.

De huidige verblijfplaats van de drie gedetineerde monniken is niet bekend.

Studentenprotest in Rebkong

De studentenprotesten in Chabcha volgen op een vreedzame demonstratie op 9 november door duizenden Tibetanen in Rebkong (Chinees: Tongren), Qinghai, na emotionele bijeenkomsten van Tibetanen na twee zelfverbrandingen in het gebied in de voorafgaande twee dagen.

Tibetaanse studenten en kinderen van middelbare- en hoge scholen in Rebkong, begonnen zich  op 9 november vanaf 5 uur voor de protesten te verzamelen, volgens Tibetaanse bronnen in ballingschap, die in contact staan met het gebied. Ze reciteerden gebeden voor een lange levensduur van de Dalai Lama, en riep op tot vrijheid in Tibet, rechten voor het Tibetaanse volk, en de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet (ICT, 9 november 2012).

links:

VOA, 26 November 2012

RFA, 27 November 2012

RFA, 28 November 2012

TCHRD

ICT, 9 November 2012

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer