28 augustus 2011

Is het IOC in verlegenheid gebracht?

18 augustus 2008

Journalist Alex Thompson van Channel 4 confronteert woordvoerder Giselle Davies van het IOC met het gebrek aan persvrijheid en vrijheid van meningsuiting tijdens de Olympische Spelen in Beijing.

In 2001 beloofden de Chinese autoriteiten dat ze meer aandacht zouden besteden aan de mensenrechten in China. Ook het IOC verdedigde de toekenning van de Spelen aan Beijing door het uitspreken van de verwachting dat de Spelen bij zouden dragen aan een verbetering in de mensenrechtensituatie in China.

Deze verbetering is echter achterwege gebleven. Zo is er geen enkele vooruitgang te bespeuren ten aanzien van bijvoorbeeld de persvrijheid. Even leken de autoriteiten aan de belofte te voldoen door drie parken aan te wijzen waar Chinese burgers op aanvaag mochten protesteren. Maar een uitzondering werd gemaakt voor demonstraties met betrekking tot de Tibet-kwestie. In de praktijk blijkt dat er geen enkel verzoek is goedgekeurd. Erger nog: actievoerders die een verzoek indienden zijn gevangen genomen. En ook Chinese journalisten worden op de huid gezeten door de Chinese politie.

In onderstaand filmfragment van de dagelijkse IOC/BOCOG-persconferentie, confronteert journalist Alex Thompson IOC-woordvoerder Giselle Davies met het feit dat China zijn belofte niet is nagekomen. Hij vraagt of het IOC daardoor niet in verlegenheid is gebracht. Davies ontwijkt de vraag opzichtig maar dan komt er een zeldzaam openhartige reactie van Wang Wei, de Chinese woordvoerder van de organisatie van de Spelen…

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer