21 March 2016

Internationale Parlementariërs prijzen Tibetaanse verkiezingen in ballingschap


Dharamshala

– het Internationale Netwerk van Parlementariërs voor Tibet (INPAT) heeft vandaag de volgende verklaring afgelegd in Dharamshala, India over de Tibetaanse verkiezingen in ballingschap, die gisteren 20 maart plaatsvonden. In meer dan 30 landen gehouden werden verkiezingen gehouden voor de Sikyong (hoofd van de Tibetaanse regering in ballingschap) en de 45 leden van het Parlement in ballingschap.Teom team press conference


Van links naar rechts: Lisa Singh, Senator, Australia, Matteo Mecacci, former MP, President of ICT, Italy Thomas Mann, MEP European Parliament, Co-Chair, INPAT, Norman Baker, Former MP, Minister, President, UK Tibet Society, Andre’ Gattolin, Senator, Australia, Zsuza Anna Ferencz, MEP assistant, Hungary

Verklaring van INPAT:


We zijn blij om te zien hoe de Tibetanen over de hele vrije wereld opnieuw democratie stevig omarmd hebben als beste manier om hun aspiraties te realiseren voor een betere toekomst voor het Tibetaanse volk, die 6 miljoen Tibetanen in Tibet helaas nog steeds wordt ontzegd.


We willen graag het Tibetaanse volk prijzen voor hun inzet en enthousiasme om deel te nemen, zowel tijdens de campagne als in het stemproces zelf.


Teom team bij Dalai Lama

De Dalai Lama met de delegatie leden van de TEOM.


Door in deze verkiezingen te stemmen, herbevestigen Tibetanen in ballingschap hun steun voor een politieke oplossing, terwijl de Chinese regering zwaar autoritair beleid blijft opleggen en het voortbestaan van de Tibetaanse identiteit ondermijnt.


Wij roepen de internationale gemeenschap, nationale parlementen, regeringen en NGO’s op om een gemeenschap in ballingschap te steunen, die door middel van de geweldloze acties en onderhandelingen een politieke oplossing zoekt voor het al zes decennia lang durende conflict.


De Tibetaanse verkiezingen in ballingschap werden door de centrale kiescommissie in de loop van 6 maanden over twee rondes in meer dan 30 landen georganiseerd (de eerste ronde werd gehouden op 18 oktober) en verliepen op de verkiezingsdag vreedzaam en over het algemeen op een ordelijke en rustige manier, ondanks de logistieke uitdagingen.


Voor de positie van de Sikyong waren meerdere gegadigden en Tibetanen konden kiezen uit de huidige premier, Lobsang Sangay, en de voorzitter van het parlement, Penpa Tsering. De twee kandidaten werden na de in oktober 2015 gehouden voorverkiezingen actiever en voerden tot het einde van de actieperiode uitgebreid campagne in India en in andere delen van de wereld, waar de Tibetaanse gemeenschappen zijn gevestigd.


Supporters van beide kandidaten hebben zich tijdens de campagne luidkeels uitgesproken en daarbij intensief gebruik gemaakt van sociale media en het organiseren van grote publieksevenementen. Hoewel de campagne zwaar werd bevochten en soms persoonlijk werd, vertelden beide kandidaten ons dat de verkiezingen op eerlijke wijze waren verlopen en dat er geen grote onregelmatigheden of overtredingen van de verkiezingsregels heeft plaatsgevonden.


Wij zijn blij dat onafhankelijke groepen, waaronder Tibetaanse taal media diensten, in de laatste drie weken van de campagne drie debatten tussen de twee kandidaten organiseerden en dat deze zowel online als via de satelliet zijn uitgezonden.


We willen de kritische rol van de onafhankelijke en vrije media benadrukken, die het publiek effectief de mogelijkheid te geven om op het moment van de verkiezingen een weloverwogen keuze te kunnen maken; Dit geldt met name voor een over zo veel landen verspreide gemeenschap in ballingschap.


Bij de verkiezingen van parlementsleden werd ook gestreden door een toename in het aantal kandidaten uit de verschillende regio’s. We namen ook hier geen grote onregelmatigheden met betrekking tot de verkiezingenregels waar.


In de loop van de campagne werden een aantal zaken door kandidaten en NGO’s naar voren gebracht, die betrekking hadden op de transparantie en de toepasbaarheid van een aantal van de verkiezingsregels, zoals de centrale kiescommissie deze had vastgesteld.


In onze afsluitende rapport, dat zal worden gepubliceerd na de bekendmaking van de definitieve resultaten op 27 april, zullen we een evaluatie met aanbevelingen te doen over kwesties met inbegrip van de volgende:


  • campagne financieringsregeling met een bijzondere nadruk op grens limieten voor electorale uitgaven;
  • participatie van vrouwen;

  • regionaal kiesstelsel en de vertegenwoordiging van de religieuze sekten in het parlement;

  • de noodzaak om te waarborgen dat alle Tibetanen in de vrije wereld in staat zijn om te stemmen;


We willen de Indiase regering bedanken voor de genereuze gastvrijheid, die zij het Tibetaanse volk betonen, waardoor deze hun cultuur kunnen behouden en manier van leven kunnen voortzetten.


Het Internationale Netwerk van Parlementsleden voor Tibet staat klaar om verdere verkiezingswaarnemingsmissies buiten Tibet uit te voeren en we kijken uit naar de mogelijkheid om een dergelijke rol in Tibet zelf te kunnen vervullen.


Tot slotte bedanken wij de Tibetaanse regering in ballingschap en in het bijzonder het Tibetaanse parlement in ballingschap en de centrale kiescommissie, die het ons mogelijk heeft gemaakt om deze Tibetaanse verkiezingswaarnemingsmissie uit te voeren.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer