Internationale dag voor slachtoffers van foltering
Op 26 juni is het de Internationale Dag voor Slachtoffers van Foltering. Deze dag is door de Verenigde Naties ingesteld om te herdenken dat in 1987 het VN-Verdrag tegen foltering werd goedgekeurd. Het doel is om foltering wereldwijd te stoppen en ervoor te zorgen dat landen zich aan dit verdrag houden.
Helaas komt foltering nog steeds voor, ondanks dat internationale wetten dit verbieden. China heeft het verdrag in 1988 goedgekeurd en moet daarom erkennen dat de behandeling van Tibetanen en gevangenen een vorm van foltering is en in strijd is met de mensenrechten. In Tibet gaat de Chinese regering door met het martelen en slecht behandelen van Tibetanen, zoals in het verleden is gebeurt bij Golok Jigme en Tashi Wangchuk. Dit gebeurt vaak onder het mom van ‘nationale veiligheid’ of beschuldigingen van ‘separatisme’.
Chinese functionarissen martelen gevangenen en onthouden hen medische zorg, wat ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. Veel Tibetaanse politieke gevangenen worden ziek vrijgelaten, vaak blijvend gehandicapt, of sterven kort na hun vrijlating aan hun verwondingen. Vandaag denken wij aan de slachtoffers en roepen we op tot actie. We moeten samen werken aan een wereld zonder foltering, waar de rechten van alle mensen worden gerespecteerd. De internationale gemeenschap moet druk uitoefenen op regeringen die zich schuldig maken aan foltering en hen verantwoordelijk houden voor hun daden.