2 July 2012

Internationale Dag ter Ondersteuning van Slachtoffers van Marteling


Tibetaanse politieke gevangene en voormalige monnik, Jigme Gyatso.

Ter gelegenheid van de herdenking van de Internationale Dag ter Ondersteuning van Slachtoffers van Marteling op 26 juni, roept International Campaign for Tibet de regering van de Volksrepubliek China, als partij bij het VN-Verdrag tegen Foltering uit 1987, op haar verplichtingen uit het verdrag na te leven. Deze verplichtingen bevatten onder meer het onmiddellijke beëindigen van de slechte behandeling van Tibetaanse politieke gevangenen en het verlenen van toegang aan het Internationale Comite van het Rode Kruis en de mandaathouders van de VN-Mensenrechtenraad tot haar gevangenissen.

In zijn op de 26ste vrijgegeven verklaring zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon: “In te veel landen wordt de legitieme roep van mensen om vrijheid en mensenrechten beantwoord met grove repressie. Door concrete ondersteuning van slachtoffers van marteling zal de internationale gemeenschap haar ondubbelzinnige vastberadenheid en betrokkenheid bewijzen om marteling en straffeloosheid te bestrijden.”

China houdt zich in Tibet bezig met wijdverbreide en systematische schendingen van het Verdrag tegen Foltering. Politie, gevangenis bewakers en andere veiligheidsfunctionarissen martelen routinematig Tibetaanse gevangenen, met name diegenen die worden aangehouden voor politieke misdrijven. In praktijk gaan de meeste van deze daders vrijuit voor hun daden. Het wijdverbreide gebruik van marteling in Tibet wordt bevestigd door tal van rapporten van Tibetaanse vluchtelingen, die het slachtoffer zijn geworden van marteling. Volgens het landenrapport van de US State Department met betrekking tot mensenrechten van 2011 “werden vooral politieke en religieuze dissidenten bijzonder wreed behandeld… uit Nepal teruggekeerde Tibetanen werden naar verluidt gemarteld in de gevangenis of tijdens andersoortige officiële hechtenis, met inbegrip van elektrische schokken, blootstelling aan kou, en ernstige mishandeling… veiligheidstroepen onderwierpen gevangenen routinematig aan ‘politiek onderzoekssessies en ze werden gestraft als ze geacht werden te weinig loyaal te zijn aan de staat.”

Het geval van de Tibetaanse politieke gevangene, Jigme Gyatso, die een 18-jarige gevangenisstraf uit zit op beschuldiging van “tegenrevolutie” en “aanzetten tot separatisme”, is tekenend voor de slechte behandeling, die politieke gevangenen in China en Tibet vaak krijgen. Tijdens zijn jaren in de gevangenis heeft Jigme Gyatso bij vele gelegenheden ??marteling en mishandeling moeten doorstaan, waaronder een incident in 1997, waardoor hij dagenlang niet meer kon bewegen. De vrijlating van Jigme Gyatso staat gepland voor 2014, maar de vrees voor zijn welzijn is toegenomen na een ontmoeting in november 2005 met de speciale VN-rapporteur inzake Foltering, dr. Manfred Nowak, tijdens welke Jigme Gyatso op moedige wijze de erbarmelijke omstandigheden van zijn gevangenschap meedeelde.
Een volledig verslag van zijn zaak is hier beschikbaar: Angst voor het welzijn van Tibetaanse gevangene na ontmoeting met VN-rapporteur.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer