20 March 2016

International delegatie van parlementariërs monitort Tibetaanse verkiezingen in ballingschap in India

Dharamsala – Een delegatie van parlementariërs en voormalige parlementsleden kwam gisteren in Dharamshala, India, aan om als waarnemer de Tibetaanse verkiezingen in ballingschap, die vandaag plaatsvinden, te monitoren.
Tibetanen in ballingschap (ongeveer 150.000 verspreid over meer dan 30 landen) kiezen om de vijf jaar in twee rondes zowel de politieke leider van de Tibetaanse regering in ballingschap (de Sikyong) als ook de leden van hun parlement in ballingschap (45 zetels). De eerste verkiezingsronde vond plaats op 18 oktober 2015. Voor de positie van Sikyong zullen dit jaar twee kandidaten strijden, de zittende Sikyong, Lobsang Sangay, en de voorzitter van het parlement, Penpa Tsering, terwijl het voor het parlement in ballingschap 94 kandidaten wedijveren.
De Tibetaanse verkiezingswaarnemingsmissie (TEOM) voor 2016 is een door International Campaign for Tibet  gecoördineerd initiatief van het Internationale Netwerk van Parlementariërs voor Tibet, en heeft tot doel om het door Tibetanen in ballingschap gekozen democratische proces en daarmee de aspiraties van het Tibetaanse volk te steunen. In 2011 besloot de Dalai Lama besloten om zijn politieke autoriteit over te dragen aan een gekozen leiderschap en dienovereenkomstig werden wijzigingen in het Tibetaanse Handvest doorgevoerd.
De internationale delegatie bestaat uit de volgende leden: Thomas Mann, lid van het Europees Parlement en voorzitter van het Internationale Netwerk van Parlementariërs coor Tibet, Andre Gattolin, Senator (Frankrijk), Lisa Singh, Senator (Australië), Consiglio di Nino, voormalig senator, voorzitter van Canada Tibet Committee (Canada), Norman Baker, voormalig parlementslid, voorzitter van de Britse Tibet Society (UK), Matteo Mecacci, voormalig parlementslid, voorzitter van de International Campaign for Tibet (Italië), mevrouw Zsuzsa Anna, assistent van Laszlo Tökes, lid van het Europees Parlement (Hongarije), de heer Bhuchung Tsering, Vice President van de International Campaign for Tibet.
Gisteren heeft de delegatie in Dharamsala overleg gevoerd met vertegenwoordigers van de Tibetaanse regering in ballingschap, de centrale kiescommissie en NGO’s en zal op 20 maart het stemproces in zowel Dharamsala als Bir monitoren. Na de verkiezingen zal de delegatie een eindverslag uitbrengen met aanbevelingen op basis van internationaal overeengekomen normen voor democratie.
Op 21 maart om 11.00 uur zullen de vertegenwoordigers van de Tibetaanse verkiezingswaarnemingsmissie delegatie een persconferentie houden en een verklaring afgeven over de verkiezingen bij het Departmeent voor Voorlichting en Internationale Betrekkingen in Dharamshala.


Contactpersonen:.
Tsering Tsomo: 098-16-875856
Bhuchung Tsering: +1 202- 250-0361
Matteo Mecacci: +1 202-731-0852
Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer