28 December 2017

International Campaign for Tibet verwelkomt voormalig politiek gevangene Dhondup Wangchen in vrijheid en veiligheid

Dhundup Wangchen and family

Dhondup Wangchen in San Francisco met zijn vrouw, Lhamo Tso, en hun vier kinderen. (Foto: Filmen voor Tibet)

International Campaign for Tibet is zeer verheugd over het nieuws, dat de Tibetaanse filmmaker en voormalig politiek gevangene Dhondup Wangchen kans heeft gezien om zijn vaderland te verlaten en zich te herenigen met zijn vrouw en kinderen in de Verenigde Staten.

Ondanks dat hij zijn gevangenisstraf had uitgezeten, bleven de autoriteiten Dhondup’s bewegingsvrijheid strikt beperken. Uiteindelijk zag hij kans hieraan te ontsnappen en wist hij Tibet te verlaten. Inmiddels heeft hij zijn diep gekoesterde wens kunnen vervullen en is hij herenigd met zijn familie .

In een verklaring van 27 december 2017 stelde de in Zwitserland gevestigde organisatie “Filmen voor Tibet”, die de afgelopen jaren campagne heeft gevoerd voor de vrijlating van Dhondup Wangchen: “Dhondup Wangchen is in de middag van 25 december veilig aangekomen in San Francisco na een lastige en riskante ontsnapping uit Tibet en de Volksrepubliek China.” Verder citeerde de organisatie Dhondup met te zeggen: “Na vele jaren is dit de eerste keer, dat ik geniet van een gevoel van veiligheid en vrijheid. Ik wil graag iedereen bedanken, die het mij mogelijk heeft gemaakt om mijn vrouw en kinderen weer in mijn armen te houden. Maar ik heb ook een gevoel van pijn bij het achterlaten van mijn land, Tibet.”

Dhondup Wangchen werd in maart 2008 door de Chinese regering gearresteerd en vervolgens in 2009 tot zes jaar gevangenis veroordeeld. Tenslotte werd hij in juli 2014 vrijgelaten na het voltooien van zijn straf en sindsdien heeft hij geprobeerd om zich te voegen bij zijn familie. Hij was een van de meest prominente Tibetaanse politieke gevangenen van de afgelopen jaren, wiens niet-gewelddadige werk erkenning en steun kreeg van over de hele wereld, waaronder het het maatschappelijk middenveld, parlementen en regeringen.

In 2006 bedacht Dhondup Wangchen, samen met zijn collega Golog Jigme, het plan om een documentaire film te maken, die later “Leaving Fear Behind” zou gaan heten. De documentaire was gericht op het interviewen van gewone Tibetaanse mensen, die naar hun mening werden gevraagd over de Dalai Lama en de Chinese regering in de aanloop naar de Olympische Spelen in Peking van 2008. Voor zijn arrestatie in maart 2008 slaagde hij erin om de beelden, die tussen 2007 en 2008 waren geschoten, naar buiten te smokkelen. Met “Leaving Fear Behind” gaven Dhondup Wangchen en Golog Jigme een zeldzame en indrukwekkende blik op de aspiraties en gevoelens van het Tibetaanse volk, ongehinderd door de angst voor repressie, controle en censuur van de Chinese regering.

De documentaire ging op 6 augustus 2008 tijdens een geheime screening voor journalisten in Beijing in première, een paar dagen voor de Olympische Spelen, en werd vervolgens in verschillende landen vertoond.

Zijn hele leven lang, ook tijdens het maken van zijn film, was het doel van Dhondup Wangchen om op een niet-gewelddadige en vreedzame manier de bewustwording te vergroten over hoe de Chinese regering het Tibetaanse volk de fundamentele mensenrechten onthoudt, waaronder het universele recht op vrijheid van meningsuiting.

“De zes jaar, die Dhondup Wangchen moest doorbrengen in de gevangenis, zijn een grimmige herinnering aan de enorme kosten in menselijke termen, die China’s beleid oplegt aan het Tibetaanse volk. Dhondup Wangchen had nooit zo’n hoge persoonlijke prijs hebben moeten hoeven betalen voor het uitoefenen van zijn vrijheid van meningsuiting”, zegt Tsering Jampa, executive director van de International Campaign for Tibet in Europe.

“De film ‘Leaving Fear Behind’ heeft een belangrijke rol gespeeld in het vergroten van de bewustwording in de internationale gemeenschap over de werkelijke gevoelens en meningen van het Tibetaanse volk. Het beknotten van de vrijheid van meningsuiting in Tibet gaat tot op de dag van vandaag even meedogenloos en onverminderd door. Samen met Dhondup’s vrouw Lhamo Tso hebben wij ons ingezet om te zorgen dat deze film vertoond werd, zoals wij ons ook voortdurend blijven inzetten voor het vergroten van de bewustwording over het onderdrukkende beleid van China in Tibet”, voegde Tsering toe.

International Campaign for Tibet is opgetogen dat Dhondup Wangchen eindelijk herenigd is met zijn familie, van welke hij bijna 10 jaar lang gescheiden is geweest. Zijn vrouw Lhamo Tso heeft onvermoeibaar campagne gevoerd voor zijn vrijlating in tal van hoofdsteden over de hele wereld. Amnesty International heeft Dhondup Wangchen geëerd voor zijn moed, terwijl het Comité ter Bescherming van Journalisten hem in 2012 haar Internationale Press Freedom Award toe kende. Ook werd hem in 2014 de Václav Havel ‘International Prize for Creative Dissent’ toegekend. International Campaign for Tibet, naast andere maatschappelijke organisaties, heeft aandacht gevraagd voor zijn situatie, zijn zaak aangekaart bij de regering van de Verenigde Staten, Duitsland, Nederland, de Europese Commissie, andere regeringen in Europa en bij de Verenigde Naties.

Het geval van Dhondup Wangchen was een prioriteit voor de regering van de Verenigde Staten, die zijn zaak op het hoogste niveau bij de Chinese overheid heeft aangekaart.

De verklaring van ‘Filmen voor Tibet’ is hier te lezen.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer