International Campaign for Tibet benoemt toonaangevend pleitbezorger van de mensenrechten Matteo Mecacci als President
International Campaign for Tibet is vereerd om de benoeming van Matteo Mecacci, een vooraanstaand verdediger van mensenrechten en democratie, als de nieuwe voorzitter van de International Campaign for Tibet, aan te kondigen. Matteo Mecacci neemt deze week het roer over van ‘s werelds grootste belangenorganisatie voor het Tibetaanse volk, gevestigd in Washington DC.
Matteo Mecacci
Richard Gere, voorzitter van het ICT bestuur, zei: Het verheugt ons Matteo te verwelkomen op een belangrijk en spannend moment voor ICT en de Tibet beweging wereldwijd. Al vele jaren ken ken en werkte ik met Matteo en ik weet dat hij een energieke, meelevende en creatieve leider is met een solide staat van dienst in het werken met ontwikkelende democratieën over de hele wereld. Matteo heeft een diepe band met de Dalai Lama en Tibet, is zich bewust van de politieke, culturele en sociale dynamiek binnen China en Tibet, en brengt veel ervaring in de diplomatie, democratie en belangenbehartiging naar ICT.
Matteo Mecacci, een voormalig Italiaans lid van het Europees Parlement, die de agenda voor mensenrechten en democratie bevorderde, zowel in Italië als wereldwijd, diende als een lid van de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden en was lid van de Italiaanse delegatie bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.
De Dalai Lama en Matteo Mecacci tijdens een persconferentie in Assago, Italië op 28 juni 2012.
De heer Mecacci zal leiding geven aan de uitvoering van een vijfjarig strategisch plan, dat ICT zal helpen voort te bouwen op de successen van 25 jaar belangenbehartiging en de impact van haar werk voor het Tibetaanse volk zal vergroten.
Matteo Mecacci treedt toe tot ICT na het leiding geven aan een waarnemingsmissie bij de verkiezingen in Georgië; hij nam deel aan soortgelijke missies in meer dan 20 landen, waaronder Turkije, Oekraïne, Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Hij speelde een belangrijke rol in een internationale campagne, die in 2007 leidde tot het aannemen van de eerste VN-resolutie van de Algemene Vergadering, waarin werd opgeroepen tot een wereldwijd moratorium op de doodstraf, en voor ondersteuning van diverse landen bij ??het naleven van het statuut van Rome, dat het Internationaal Strafhof in het leven riep.
Dhr. Mecacci zei: Nu China steeds assertiever wordt op het wereldtoneel, wordt de noodzaak om te strijden voor het voortbestaan ??van de Tibetaanse cultuur en vrijheden nog belangrijker, niet alleen voor de Tibetanen, maar voor de hele wereld. Het werk van de International Campaign for Tibet is van essentieel belang om aan te tonen dat de kracht van de waarheid en de menselijke waarden niet kunnen worden onderdrukt, en ervoor te zorgen dat de geest en de veerkracht van het Tibetaanse volk gehoord zullen worden in de hoofdsteden en samenlevingen van de vrije wereld.
Matteo Mecacci werd geboren in Firenze (Florence), Italië, en diende als lid van de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden (op de Commissie voor Buitenlandse Zaken). Daarbij was hij een gekozen beambte van de Parlementaire Vergadering van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) .
Vlak voor het aanvang van het presidentschap bij ICT hield hij toezicht op verkiezingen in Georgië als het hoofd van de missie van de OVSE / het Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten (ODIHR) van de Presidentsverkiezingen in Georgië.
Matteo werd verkozen tot voorzitter van de Italiaanse parlementaire Intergroup for Tibet, na te zijn gekozen als adjunct voor de Radicale Partij op de Democratische Partij lijst bij de algemene verkiezingen van 2008. In november 2009 organiseerde hij de 5de World Convention of Parlementarians for Tibet in Rome, waar de Dalai Lama te gast was en vestigde hij een internationaal netwerk van parlementsleden voor Tibet (INPAT). In juni 2010 werd hij co-voorzitter van het netwerk samen met Thomas Mann, lid van het Europees Parlement (MEP). Matteo heeft een actieve rol gespeeld in het bevorderen van de Tibetaanse democratie in ballingschap en was lid van de Tibetaanse verkiezingswaarnemingsmissie in maart 2011 toen de Tibetaanse gemeenschap in ballingschap verkiezingen hield voor de leiding van de Centrale Tibetaanse Administratie.
Matteo diende als de vertegenwoordiger van de Transnational Radical Party en No Peace Without Justice bij de Verenigde Naties in New York van 2000 tot 2008, waar hij verschillende campagnes coördineerde om democratie te bevorderen en mensenrechten te beschermen. Hij maakte deel uit van een coalitie van internationale NGO’s, die pleitten voor de hervorming van de Verenigde Naties – in het bijzonder de VN-Commissie voor de Mensenrechten – en hij was een van de initiatiefnemers van de Internationale Stuurgroep van de Gemeenschap van Democratieën.
Hij speelde ook een belangrijke rol in de internationale campagne, die in 2007 leidde tot de vaststelling van de eerste VN-resolutie van de Algemene Vergadering, waarin werd opgeroepen tot een wereldwijd moratorium op de doodstraf en de afschaffing van de doodstraf, en voor de ondersteuning van diverse landen bij het ??naleven van het statuut van Rome, welke het Internationaal Strafhof in het leven riep.
Als lid van de Parlementaire Vergadering van de OVSE werd Matteo in 2009 en 2010 verkozen tot rapporteur en in 2011 en 2012 als voorzitter van de Commissie voor Democratie en Mensenrechten en nam deel aan tal van monitoringsmissies bij verkiezingen, waaronder Moldavië, het Verenigde Koninkrijk, Bosnië en Herzegovina, Armenië, de Verenigde Staten, Wit-Rusland, Kazachstan, Macedonië, Turkije, Tunesië, Oekraïne, Kirgizië, Rusland en Servië. In 2012 werd hij benoemd door de fungerend voorzitter van de OVSE, de Ierse regering, als speciale coördinator van de Short Term Election Observation Mission van de OVSE in Servië en Wit-Rusland.
Matteo studeerde internationaal recht aan de Universiteit van Firenze en was een fervent voetballer alvorens zich als jonge activist aan de politiek te wijden.
Matteo woont met zijn partner Barbara, actrice en prijswinnende documentairemaakster, die ook gericht is op mensenrechtenkwesties, en stiefzoon Tommaso, die een jonge muzikant, acteur en zanger is. Hij houdt van reizen, lezen, opera, muziek, kunst en theater.
International Campaign for Tibet wijdt zich aan het bevorderen van de mensenrechten en de democratische vrijheden van het Tibetaanse volk. Opgericht in 1988 heeft ICT haar kantoren in Washington DC, Amsterdam, Berlijn en Brussel, en is partners met de Australian Tibet Council.