26 February 2015

Impressies uit Tibet van de eerste dag van Losar

Een afbeelding van de Dalai Lama wordt door Tibetanen moedig tentoongesteld in een klooster in Ngaba, ondanks toegenomen beveiliging en de politieke gevoeligheid van het weergeven van foto’s van de Dalai Lama.

Foto’s van Tibetanen, die Losar vieren, het Tibetaanse Nieuwjaar, verschijnen de laatste dagen uit heel Tibet, ondanks de geïntensiveerde beveiliging. Losar is dit jaar belangrijk, met name in het Tibetaanse gebied Amdo, want overeenkomstig de westerse kalender is op 6 juli de 80ste verjaardag van de Dalai Lama.

Een foto uit Ngaba toonde Tibetanen, die in een gewaagde ceremonie khatags (witte zegensjaals) offeren aan een foto van de Dalai Lama in een schrijn met de vermelding “Welkom op de 80ste verjaardag van Zijne Heiligheid”. Volgens de traditie in het Tibetaanse gebied Amdo zijn vieringen van de 80ste verjaardag bijzonder belangrijk.

De Chinese autoriteiten stuurden voorafgaand aan het Tibetaanse Nieuwjaar grote aantallen troepen naar de Tibetaanse gebieden van Sichuan en Qinghai, en maakten het belang van ‘stabiliteit’ tijdens Losar duidelijk. De partij secretaris van Tibetaanse Autonome Regio, Chen Quanguo, werd afgebeeld terwijl hij op de eerste dag van Losar (19 februari 2015) aan de paramilitaire politie, waarvan enkele in oproeruitrusting, khatags (wit zegen sjaals) overhandigde voor hun ‘onvermoeibare werk’ tijdens de Nieuwe Jaar periode.

Bij het begin van de Losar periode was er in diverse gebieden een intensieve en intimiderende beveiligingsopbouw, waaronder Kardze (Chinees: Ganzi), Serthar (Chinees: Seda) en Ngaba (Chinees: Aba) in Sichuan. Een lokale bron vertelde Radio Free Asia dat vanaf 15 februari, konvooien van gewapende politie de provincie wegen in Kardze begonnen te patrouilleren, “daarbij een sfeer van intimidatie creërend”. De politie was uitgerust met brandblussers, aldus dezelfde bron. (Radio Free Asia rapport, 18 februari 2015).[1] In de voorgaande jaren waren er zelfverbrandingen tijdens het Tibetaanse Nieuwjaar periode. Vorig jaar stak Lobsang Dorjee zichzelf tijdens het Nieuw Jaar Gebedsfestival in het Kirti klooster in Ngaba in brand en overleed.[2]

Deze foto van de officiële Tibet Daily toont Tibetaanse Autonome Regio partij secretaris Chen Quanguo in het Barkhor gebied in Lhasa tijdens het aanbieden van khatags aan beveiligingspersoneel op de eerste dag van Losar (19 februari).


Tibetaanse monniken herdenken Losar in Lhasa door het traditionele gooien van tsampa.


De politie op een straathoek in Lhasa op de eerste dag van Losar, 19 februari 2015.


Voetnoten:
[1] http://www.rfa.org/english/news/tibet/force-02182015164504.html
[2] ICT zelfverbrandingen factsheet, http://www.savetibet.org/resources/fact-sheets/self-immolations-by-Tibetans /
Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer