24 April 2020

Impact van het coronavirus op Tibet: arrestaties en religieuze repressie

Losar, het Tibetaanse Nieuwjaar (jaar van de ijzeren muis) viel dit jaar ten tijde van de coronapandemie. De straten van Lhasa, de historische en culturele hoofdstad van Tibet, waren griezelig verlaten. Zelfs de meest afgelegen kloosters werden gesloten. Religieuze festivals en gebedsceremonies werden geannuleerd en de bewegingsvrijheid van Tibetanen nog verder beperkt.

Al voor de massale internering van Oeigoeren in Xinjiang (Oost-Turkestan), werd Tibet gebruikt als laboratorium voor het testen van repressieve surveillance maatregelen, een ‘iron grid’ systeem van controle en versnelde culturele assimilatie. Dankzij het coronavirus konden deze strategieën nu volledig worden uitgerold. China heeft de Tibetaanse religieuze en culturele identiteit lange tijd als een gevaarlijk virus behandeld – nu heeft een echt dodelijk virus de weg geëffend voor de controlestaat om zijn greep verder te verstevigen. Op het hoogtepunt van de crisis in februari beweerden de staatsmedia dat het ‘handvat van het mes’ nu volledig in handen was van de partij.

Vlag van de Chinese partij CCP wordt vastgehouden door medici
China gebruikt zijn netwerk van duizenden CCP-kaders in Tibet voor controle op quarantainemaatregelen. Deze afbeelding van de Chinese staatsmedia toont medici in Chamdo als ‘battle-ready’ in termen van de politieke strijd tegen ‘separatisme’.

 

Het Tibetaanse gebied dat het zwaarst werd getroffen door het coronavirus, Tawu (Chinees: Daofu) in Kham (Sichuan), werd volledig geïmmobiliseerd, met inzet van bewakingstechnologie om alle contacten van twee ‘patiënten nul’ te traceren. Onder de dekmantel van de strijd tegen het coronavirus werd in de kwetsbare grensgebieden van Tibet een politieke campagne gevoerd, waarbij de partij haar voornemen bekendmaakte om een ‘miljoen politieagenten naar tien miljoen huizen’ en kloosters te sturen.

Bovendien legitimeren Chinese functionarissen harde maatregelen tegen onlinecommunicatie, met het argument dat men hiermee wil voorkomen dat ‘geruchten’ over het virus zich verspreiden.

Een Tibetaanse man werd zelfs acht dagen vastgehouden nadat hij simpelweg had gepost: ‘Niemand in dit pure land is veilig’, en een ander werd vastgehouden omdat hij een bericht op WeChat had geplaatst waarin hij lezers vroeg een bepaald gebed uit te spreken tegen het coronavirus.

De strijd tegen het Coronavirus in Tibet neemt af. Maar de afsluiting en hardhandige propaganda in Tibet zijn geïntensiveerd. Tibetaanse leerlingen begonnen deze week hun schooldag met lessen die hen aanspoorden om “van het land te houden” (China) en loyaal te zijn aan de Chinese Communistische Partij.

Share this

Lees ook:

12 March 2020

Enorm vertoon van militaire macht in aanloop naar herdenking Tibetaanse volksopstand op 10 maart

lees meer