ICT’s nieuwe campagne geeft politieke gevangenen een gezicht
Door aandacht te vestigen op Tibetaanse politieke gevangenen en ze een gezicht te geven, laten we de Chinese autoriteiten weten dat de wereld toekijkt.
Politieke gevangenen in Tibet hebben altijd in de frontlinie gestaan voor vrijheid en mensenrechten. Op een vreedzame manier zetten zij zich in voor vrijheid. Vrijheid om hun eigen taal te gebruiken en te onderwijzen, vrijheid om hun eigen religie te beoefenen en vrijheid van meningsuiting. Zij zijn degenen die hiervoor een buitengewoon hoge prijs betalen. Omdat hun gevangenschap ingaat tegen basale mensenrechten, hebben we ons altijd intensief ingezet voor de vrijlating van Tibetaanse politieke gevangenen. Vaak met succes.
“Tijdens mijn gevangenschap hield ik moed door de gedachte dat er ergens op de wereld mensen waren die zich bekommerden om mijn lot’. Dhondup Wangchen, voormalig politiek gevangene
Met deze campagne laten we politieke gevangenen in Tibet weten dat zij niet alleen staan en dat wij actie voeren voor hun vrijlating. Elke maand vragen we extra aandacht voor een specifiek politieke gevangene. Leer deze moedige Tibetanen kennen en geef ze hoop door een persoonlijk bericht achter te laten op de actie pagina. Wij zorgen dat de steunbetuigingen hen bereiken, daar waar mogelijk.
Ook roepen we de politiek op er bij de Chinese autoriteiten op aan te dringen alle politieke gevangenen vrij te laten, en vragen we hen specifieke politieke gevangenen met naam en toenaam onder de aandacht van de Chinese autoriteiten te brengen.
Tibetanen kunnen zich niet uiten zonder te vrezen voor hun leven, en voor de veiligheid van hun families. Wij kunnen dat wel. Sta daarom op voor de mensenrechten en steun Tibetaanse politieke gevangenen. Onze acties hebben bijgedragen aan de vrijlating van talloze politieke gevangenen in Tibet waaronder: Dhondup Wangchen, Shokjang, Khenpo Kartse, Phuntsog Nyidron.
Ook nadat politieke gevangenen vrijgelaten zijn, zijn ze niet vrij. Veel politieke gevangenen sterven kort nadat ze zijn vrijgelaten door gebrek aan medische behandeling. Ook mogen zij niet terugkeren naar hun klooster of woonplaats en kunnen zij moeilijk een baan vinden. ICT helpt voormalig politieke gevangenen een nieuw leven op te bouwen.
Wil je politieke gevangenen na hun vrijlating steun bieden op het gebied van gezondheidszorg, financiën en traumaverwerking? Lees hier meer over ICT’s ‘Politieke Gevangenen Partner Fonds”, en hoe je kunt investeren in hun wederopbouw.
Ngawang Rigdol en Phuntsok Nyidron, Tibetaanse voormalige politieke gevangenen, doen een emotionele oproep voor Tibet. Zij zijn 2 van de 14 zingende nonnen van de Drapchi-gevangenis waar zij jarenlang werden vastgehouden en gemarteld voor het deelnemen aan een vreedzame demonstratie voor vrijheid en mensenrechten in Tibet.